سرفصل مطالب:
عدم توانایی فرد در کنترل و یا ابراز عواطف، هیجانات و احساسات خود، به عنوان یک نشانه بارز در افراد معتاد به مصرف مواد مخدر و یا محرک شناخته میشود. افسردگی یکی از اصلیترین عوارض اعتیاد به مصرف مواد مخدر در افراد است. عارضه روانی که بر اثر انکار احساسات (عمدتا نامطلوب) و در برخی از مواقع برون ریزی هیجانات در فرد ظاهر میشود. به همین دلیل، یادگیری مهارتهای مورد نیاز برای مدیریت و ابراز احساسات و هیجانات، یکی از مسائل بسیار مهم در مسیر بهبود بیمارانی است که در حال دست و پنجه نرم کردن با ترک مصرف مواد اعتیاد آور هستند.
هدف از یادگیری مهارتهای لازم برای تنظیم هیجانات این است که افراد بتوانند به آسانی احساسات خود را ابتدا درک کنند و بپذیرند و در نهایت آنها را به درستی مدیریت و ابراز کنند. بر طبق مطالعات بسیاری، عدم توانایی فرد در تنظیم و تعدیل احساسات خود یکی از اصلیترین دلایل گرایش او به سمت مصرف نوشیدنیهای الکلدار، حشیش، گل، سیگار و …. است. آماری که اهمیت یادگیری مهارتهای لازم برای تنظیم هیجانات در افراد را یادآور میسازند.
آگاهی از هیجانات، اولین و اصلیترین مهارت تنظیم هیجان در افراد مبتلا به اعتیاد به شمار میرود. افراد عمدتا به هنگامی که درک درستی از هیجانات خود ندارند آنها را با عبارات و کلمههای گنگی همچون: خستگی زیاد، کلافگی، بهم ریختگی و … بیان میکنند. در چنین شرایطی، بهترین راه حل ممکن چیست؟
بهترین راه برای مقابله با مشکل عدم آگاهی از احساسات، بهرهگیری از تصاویر است. در چنین شرایطی بهتر است روان درمانگر تصاویری از حالتها و مودهای مختلف انسان (خوشحالی، ناراحتی و یا عصبانیت) را به فرد نشان دهد و در ادامه تفاوتهای بین هریک از این حالات روحی را برای بیمار توضیح دهد.
تصویر سازی نیز میتواند در مسیر آگاهی از هیجانات به افراد کمک کند. به عنوان مثال، روان درمانگر برای بیمار شرایطی را به تصویر میکشد که یکی از مجسمههای مورد علاقه او توسط یکی از دوستان و یا عزیزانش شکسته میشود. در ادامه از فرد درخواست میکند، احساسی را که با تصور کردن چنین شرایطی به او دست میدهد با روان درمانگر درمیان بگذارد.
سومین راه حل نیز، تلاش برای نام گذاری صحیح هیجانات است. در چنین شرایطی، روان درمانگر برای بیمار یک مثال عینی را بیان میکند که فرد احساس خاصی را تجربه میکند. در ادامه روان درمانگر تلاش میکند درباره این احساس و تجربه آن با بیمار صحبت کند.
کسب تجربههایی که فرد در آنها احساسات و هیجانات مثبت را تجربه کند، وقت گذارندن با افراد شاد و پر انرژی و … همگی نمونههایی از فنون لازم برای افزایش هیجانات مثبت در افراد به شمار میروند.
در مسیر تنظیم هیجان در افراد مصرف کننده مواد، اصل مهم دیگر، یادگیری مهارتهایی است که فرد بتواند توان تاب آوری خود را در مقابل هیجانات و اتفاقات منفی افزایش دهد. راهی که به فرد کمک میکند به هنگام مواجه شدن با وقایع ناخوشایند، حداقل آسیب پذیری ممکن را از خود نشان دهد.
افزایش توانمندی افراد در بیان و ابراز عواطف و احساساتشان، مهارت مهم دیگری است که به افراد در حال ترک، آموزش داده میشود.
در کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی، اعتیاد به عنوان یک عارضه جسمی-روانی درنظر گرفته میشود زیرا ترک اعتیاد علاوه بر درمان جسمانی، به دریافت خدمات روان درمانی نیز نیاز دارد؛ به همین خاطر برای مواجه با آن از روشهای ترکیبی دارو درمانی و روان درمانی استفاده میشود. از این رو تلاش میشود که در این مرکز ترک اعتیاد از بهترین و بهروزترین متدهای روان درمانی دنیا همچون:
بهره گرفته شود. متدهایی پیشرفته و موثری که فرد را تا رسیدن به بهبودی کامل، به صورت مداوم مورد پایش قرار داده و به او سلاحی به نام “مهارت کنترل و مدیریت هیجانات” میبخشند. سلاحی که اصلیترین دارایی فرد برای حرکت به سمت بهبودی کامل و داشتن زندگی شاد و سالم به شمار میرود. لازم به ذکر است که کلیه فعالیتهای درمانی و روان درمانی مرکز ترک اعتیاد دکتر جوادی، تحت نظر وزارت بهداشت انجام میشوند.
دکتر مسعود جوادی موسس و صاحب امتیاز کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی، دارای 15 سال سابقه کار تخصصی در حوزه اعتیاد، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی.