سرفصل مطالب:
مصرف بی رویه و اعتیاد گونه تریاک عوارض جبران ناپذیری به همراه دارد. مصرف مواد مخدر افیونی مانند مورفین و کدئین روی مغز و نخاع فرد اثر گذاشته و باعث تسکین و سرکوب احساس درد، کاهش اضطراب، آرامش و تا حدی خوابآلودگی میشود. با مصرف تریاک مود فرد بالارفته و احساس سرخوشی میکند. از تأثیرات فیزیولوژیکی مصرف تریاک کاهش ضربان قلب و آهسته شدن تنفس و شل شدن عضلات صاف دستگاه گوارش است. تریاک مانند سایر افیونها جزو مواد مخدر و اعتیادآور قرار داشته و مصرف مداوم آنها ایجاد وابستگی میکند.
شخصی که به مصرف تریاک عادت کرده در صورتی که مصرف را قطع کند دچار علائم ترک تریاک و افیون خواهد شد. در حالت عادی و کوتاه مدت این علائم تنها با مصرف مجدد افیون برطرف میشود. با مصرف مداوم تریاک، بدن به آن مقاومت پیدا می کند. در این صورت فرد برای تجربه حسی که قبل از مصرف تریاک داشته باید مقدار بیشتری مصرف کند. اعتیاد با افیونهایی مانند مورفین و هروئین سنگین تر از تریاک بوده و ترک آن نیز مشکلات بیشتری دارد. از عمده ترین مضرات مصرف بلند مدت تریاک و افیونهای دیگر تضعیف سلامت عمومی فرد و کوتاهی عمر است.
مصرف تریاک در دفعه اول حالتی مثل تهوع و استفراغ در فرد ایجاد میکند. با مصرف تریاک مردمکهای فرد گشاد شده، نبض و ضربان قلب پایین میآید. بر اثر مصرف این ماده مخدر تنفس آهسته شده، فرد احساس گرمی، لذت و آرامش کرده و معمولا خواب عمیقی خواهد داشت. البته بسته به میزان و شکل مصرف ممکن است در فرد علائم متعددی دیده شود. علائمی مانند:
عوارض مصرف بلند مدت تریاک در هر صورت زیاد است اما مصرف آن با سیخ به دلیل نوع سوختن و دود داغی که وارد ریه میکند عوارض بیشتری نسبت به روشهای دیگر دارد و ترک تریاک در این روش سخت تر است. موارد زیر از عوارض کشیدن تریاک با سیخ قابل ذکر است:
دردهای شکمی و مشکلات گوارشی، تغییرات هورمونی، مشکلات جنسی آقایان، قاعدگی نامنظم در بانوان، پوکی استخوان، مشکلات سیستم جذب غذا و رودهها، یبوست شدید، آسیب شدید به لثه و دندآنها، افزایش مصرف به مرور زمان، بیماریهای قلب و عروق، مشکلات کبدی، کاهش احتمال بارداری، مشکلات روانی مختلف از جمله دوقطبی افسردگی و اضطراب.
حتی با یک بار مصرف تریاک به اندازه همان یکبار به بدن خود آسیب میزنید. عوارض کوتاه مدت مصرف تریاک به نوبه خود بسیار خطرناک است؛ اما مصرف طولانی مدت علاوه بر آسیبهای مزمنی که به بدن وارد میکند باعث وابستگی شدید میشود. از عوارض روحی و جسمی مصرف بلندمدت تریاک موارد زیر احتمال بیشتری دارند:
مصرف بی رویه تریاک از لحاظ روحی هم عوارض بسیار زیادی دارد. مانند:
قرمزی چشم، تسکین درد، تنگی نفس، آرامش، گرفتگی عضلات، استفراغ، بیخوابی، یبوست، خارش، حالت تهوع، تعریق، خشکی دهان، رنگپریدگی، تشنج، کما و مرگ از عوارض کوتاه مدت مصرف این ماده مخدر است.
با مصرف طولانی مدت تریاک و افیون، بدن به آن به شدت عادت کرده و فرد معتاد به تدریج مواد بیشتری را برای داشتن همان حس خوب طلب میکند. مصرف مداوم تریاک نحوه کارکرد گیرندههای مغز را تغییر میدهد. این تغییر به شکلی است که مغز برای انجام فعالیتهای عادی روزانه نیاز به افیون خواهد داشت. با ترک ناگهانی و نرسیدن این مواد به مغز، عملکرد عادی آن مختل میشود. با بروز اختلال در عملکرد مغز علائم ترک به صورت تهوع، اضطراب و کلافگی خود را نشان میدهد. این موضوع دلیل اصلی ایجاد عوارض ترک یکباره تریاک است.
اعتیاد به صورت خزنده و آرام فرد را درگیر میکند. بعضی مواقع ترک مواد با سرماخوردگی اشتباه گرفته میشود، جالب است که در این موارد خود فرد متوجه اعتیاد بدنش به افیون نشده است. از علائم پر تواتر ترک مواد مخدر تریاک استفراغ و حالت تهوع است. در صورت ورود استفراغ به ریه ممکن است در ریهها التهاب و عفونت ایجاد شود. از دیگر علائم خطرناک ترک این ماده مخدر، اسهال است. اسهال آب و الکترولیتهای بدن را خارج کرده، باعث اختلال در گردش خون و حتی در بعضی مواقع سکته میشود. در این وضعیت حتما باید آبی که از بدن خارج میشود با نوشیدن مایعات کافی جایگزین شود. علائم دیگر ترک ناگهانی تریاک گرفتگی عضلات و درد مفاصل است.
عوارض ترک مواد مخدر تریاک خصوصا در روزهای اول ترک بسیار آزاردهنده است و مراجعه به کلینیکهای ترک اعتیاد راه حل کنترل عوارض تریاک است. ترک مواد مخدر تریاک بدون درد یکی از خدمات این کلینیکها بوده که در آن با مشاوره پزشک و متخصصان ترک اعتیاد میزان وخامت اعتیاد فرد مشخص و بر اساس ویژگیهای فردی روشی ویژه برای سم زدایی و دوران نقاهت پس از آن تدوین میشود. یکی از معتبرترین و در واقع بهترین مرکز ترک اعتیاد در تهران کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی است که به صورت شبانهروزی خدمات ترک اعتیاد را به افرادی که به این بیماری مبتلا هستند ارائه میکند.
آیا ترک یکباره تریاک امکان پذیر است؟
اگر منظور از ترک ترک جسمی باشد جواب مثبت است. روشهایی مانند سم زدایی سریع به همین منظور طراحی شدهاند.
عوارض مصرف تریاک و شیره چیست؟
از عوارض شایع ترک این ماده مخدر تهوع، استفراغ، بههمخوردگی حال، کلافگی و بیحوصلگی قابل ذکر هستند.
آیا روشی برای ترک اعتیاد افیون بدون درد وجود دارد؟
روشهای مختلفی برای از بین بردن درد ناشی از ترک اعتیاد تریاک وجود دارد. ترک تدریجی عموماً از روشهایی است که بیمار در حین ترک دردی حس نمیکند.
دکتر مسعود جوادی موسس و صاحب امتیاز کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی، دارای 15 سال سابقه کار تخصصی در حوزه اعتیاد، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی.