ناآگاهی از علائم اعتیاد و ویژگیهای افراد معتاد باعث میشود که فرد مشکل خود را انکار و به مصرف مواد مخدر ادامه دهد. بسیاری از افرادی که در دام اعتیاد و وابستگی به مواد مخدر گرفتار میشوند، بنا به دلایل متعدد برای رفع مشکل سوء مصرف مواد مخدر به اندازه درمان دیگر بیماریهایشان همکاری نمیکنند.
با این حال نشانههای هشدار روانی، جسمی و رفتاری درباره مصرف و سوء مصرف مواد مخدر وجود دارد. چنانچه این نشانهها را در یکی از عزیزانتان تشخیص دادید، بهتر است برای بهرهگیری از برنامه درمان ترک اعتیاد مناسب با مشاوران ترک اعتیاد ما در ارتباط باشید.
نشانههای جسمی سوء مصرف مواد مخدر
علائم سوء مصرف مواد مخدر و محرک را با توجه به نشانههای جسمی متعدد میتوانید تشخیص دهید. شایعترین نشانههای جسمی سوء مصرف مواد مخدر عبارت است از:
- چشمان قرمز و خون گرفته یا شیشهای و بیحالت
- بزرگ شدن مردمک چشم
- آب ریزش بینی یا بالا کشیدن مداوم بینی
- تغییر وزن ناگهانی (افزایش یا کاهش)
- تغییر اشتها
- تغییر کردن الگوهای خواب و حالت چرت مکرر
- نامفهوم شدن گفتار یا الگوهای تکراری گفتار
- رعشه یا لرزش بدن
- فقدان هماهنگی و عدم تعادل بدن یا مشکلات حرکتی
- گرگرفتگی یا تغییر رنگ صورت
- بیعلاقگی به رعایت بهداشت فردی و نرسیدن به ظاهر
- به مشام رسیدن بوهای غیر عادی از بدن یا لباس
- عدم تمرکز حواس، کند ذهنی، فراموشکاری و بی توجهی
- خارش بی دلیل نواحی از بدن مخصوصاً در پا، ران و کشاله ران
- تعریق غیر متعارف
البته مشاهده یک یا چند مورد از علائم فوق لزوماً به معنای اعتیاد نیست. با این حال وجود این علائم نشان دهنده یک مشکل است و بهتر است برای تشخیص و درمان آن به پزشک مراجعه کنید.
نشانههای رفتاری سوء مصرف مواد اعتیادآور
تغییرات رفتاری غالباً نخستین نشانه هشدار مصرف مواد و لزوم شروع درمان ترک اعتیاد است. سوءمصرف مواد مخدر عموماً با نشانه های رفتاری زیر همراه است:
- تغییر الگوی خواب شامل بیخوابی، شب بیداری یا به خواب رفتن در زمانهای غیرعادی
- بیحالی و نداشتن انرژی یا بالعکس سرشار از انرژی بودن: این علامت به نوع ماده مصرفی بستگی دارد.
- بیش فعالی یا پرحرفی بیش از حد
- غیبت از محل تحصیل، محل کار یا فعالیتهای دیگر
- تغییر کردن دوستان؛ بیعلاقگی به تعاملات اجتماعی
- مرموز شدن و پنهانکاری کردن یا افزایش نیاز به حفظ حریم خصوصی
- فریبکار و دروغگو شدن و گیر افتادن هنگام دروغ گفتن
- قرض گرفتن پول و افزایش نیاز به پول نقد
- پرداخت نکردن قبضها و بدهیها و بروز مشکلات مادی
اگر این علائم برایتان آشنا است، شاید وقت آن رسیده که با یک پزشک متخصص درباره ترک اعتیاد صحبت کنید. برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره روشهای مختلف ترک اعتیاد میتوانید با مرکز تخصصی ترک اعتیاد دکتر جوادی تماس بگیرید.
نشانههای روانی سوء مصرف مواد مخدر
سوء مصرف مواد مخدر تأثیر بارزی بر وضعیت ذهنی و روانی مصرف کننده میگذارد. اگر نگران هستید که مبادا یکی از عزیزانتان گرفتار اعتیاد شده باشد، وجود نشانههای خطر زیر را بررسی کنید:
- اضطراب و عدم آرامش، پارانویا (بدبینی، خودشیفتگی، سوءظن و توهم)
- بیانگیزه شدن: به نظر میرسد که فرد “در عالم دیگری سیر میکند”، به یک نقطه ماتش برده است و ارتباطش با دیگران قطع شده است.
- بیثباتی یا عصبی بودن
- دورههای بیشفعالی و داشتن انرژی بیش از حد
- نوسانات خلقی، حملات خشم ناگهانی، زودرنجی و تحریکپذیر شدن
- تغییر نگرش یا شخصیت
- حالت دفاعی پیدا کردن
همچنین بخوانید: ارتباط بین اعتیاد و سلامت روان
چنانچه نشانههای فوق را در یکی از عزیزانتان مشاهده کردید، صادقانه با او در این باره صحبت کنید. اکنون زمان ترس و تردید نیست، باید نگرانیهایتان را به زبان بیاورید و بدون قضاوت از عشقتان حمایت کنید. صبر نکنید تا او به انتهای خط برسد و بعد دست کمک به سمتش دراز کنید. در عوض سنگ صبور و گوش شنوای عزیزتان بشوید و درمان روانپزشکی در مرکز تخصصی ترک اعتیاد مناسب را به او پیشنهاد بدهید. هرچه درمان اعتیاد را سریعتر شروع کنید، بهتر است. پس تردید و دودلی را کنار بگذارید و اجازه دهید که مشکل از پرده بیرون بیفتد تا بتوانید چارهای برای آن پیدا کنید.
اگر برای گفتگوی شفاف و بیپرده با فردی که نگرانش هستید و فکر میکنید دچار اعتیاد شده است، نیاز به کمک دارید، مشاوران ترک اعتیاد مجرب ما آماده یاری رسانی به شما هستند. برای شروع این گفتگوی مهم و دریافت اطلاعات ارزشمند برای نجات دادن عزیزتان همین امروز با ما تماس حاصل فرمایید.
[phoneshortcode desc=”مشاورین ما آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند.” phone=”02179441″ phone_text=”02179441″][/phoneshortcode]
1403/08/20