ترک اعتیاد
اعتیاد به مواد مخدر محرک و روانگردان از آن جهت بیماری محسوب میشود که مصرف مواد، ساختار مغز و نحوه فعالیت آن را تغییر میدهد. اعتیاد نوعی بیماری مزمن، پیشرونده و عودکننده است. فرد مصرفکننده با توجه به علائم ترک مواد اعتیادآور، به تنهایی نمیتواند بیماری خود را کنترل کند و نیاز به یک برنامه ترک اعتیاد با توجه به شرایط فیزیکی و روحی خود دارد.
فرآیند ترک اعتیاد از زمانی شروع میشود که فرد مصرف کننده و وابسته به مواد متوجه میشود که برای درمان اعتیاد خود نیاز به کمک دارد. ترک اعتیاد با یک برنامه درمانی مناسب به شرایط جسمی و روانی شخص مصرف کننده بستگی دارد و برای هر فرد متفاوت است. بنابراین مراحل درمان اعتیاد میبایست زیر نظر متخصصین روانپزشکی و روانشناسی انجام شود. ترک اعتیاد با سم زدایی بدن از مواد مخدر به صورت تدریجی آغاز میشود و با درمان های روانشناختی و مصرف داروهای روانپزشکی ادامه مییابد. درمان اعتیاد مستلزم کار تیمی و خدمات بین رشتهای متخصصان حرفه ای پزشکی و غیرپزشکی است.
خدمات ترک اعتیاد
خدمات درمان اعتیاد به بیماران در کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی ، بصورت مراقبتهای شبانه روزی توسط کادر مجرب پزشکی در زمان بستری و پس از آن خدمات روان درمانی، تحت نظر روانپزشک و روانشناس ارائه میگردد. بخشی از این خدمات عبارتند از :
۱- ارائه خدمات مشاوره بستری به بیماران اعتیاد
۲- درمان اعتیاد کلیه موادطبیعی، صنعتی و همچنین داروهای اعتیادآور
۳- پذیرش و بستری بیماران اعتیاد و اعصاب و روان بصورت شبانه روزی و اورژانسی
۴- ارائه خدمات بستری و پانسیون بیماران اعتیاد به صورت کوتاه مدت و بلند مدت
۵- پانسیون بیماران اعتیاد در اتاقهای خصوصی و VIP و ارائه خدمات هتلینگ به بیمار و همراه بیمار
۶- نظارت و درمان بیماران اعتیاد توسط کادر متخصص روانپزشکی، روانشناسی، روان پرستار، پیراپزشک و پزشک عمومی
۷- نظارت و آنالیز وضعیت روان شناختی بیمار و ارائه مشاوره در زمان بستری و پس از ترخیص
۸- ارائه برنامههای گروه درمانی، کار درمانی، خانواده درمانی، زوج درمانی و مشاوره روانشناسی به بیماران بصورت اختصاصی
در کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی برای کسانی که دچار سوءمصرف مواد مخدر و محرک شدهاند، برنامه ترک اعتیاد منحصر به شرایط بیمار در نظر گرفته میشود که با توجه به مقدار مصرف، زمان مصرف، شرایط جسمی و روانی بیمار، برنامه ترک اعتیاد او تحت نظر روانپزشک و روانشناس متخصص اعتیاد تجویز میگردد.
مشاوره رایگان بستری ترک اعتیاد
مشاوره رایگان بستری ترک اعتیاد در کلینیک دکتر جوادی بر روی پیشگیری عود مصرف، نحوه بازسازی روابط شخصی یا حرفهای و یا مقابله با استرس تمرکز میکند. بهترین روش درمانی، برنامههای درمانی هستند که علاوه بر ترک اعتیاد با بیماریهای اعصاب و روان نیز مقابله میکنند.
مشاوران ترک اعتیاد این مرکز با توجه به مرزهای احساسی مراجعه کنندگان و بررسی وضعیت روحی شخص مصرفکننده که ممکن است از شدت اعتیاد خود آگاه نباشد یا ممکن است به طور مستقیم پاسخگوی سوالات روانشناسان نباشند، به طور کاملاً تخصصی برنامه درمانی منحصر به فرد هر بیمار را تجویز کرده و بیمار پذیرش و بستری میگردد.
روشهای ترک اعتیاد در کلینیک دکتر جوادی
۱- ترک اعتیاد زیر نظر روانپزشک متخصص اعتیاد با جدیدترین متدهای درمانی روز دنیا
۲- ترک اعتیاد زیر نظر روانشناس و مشاور اعتیاد با سابقه فعالیت در حوزه درمان اعتیاد
۳- درمان بیماریهای روانپزشکی مرتبط با اعتیاد از طریق روشهای شوک درمانی (Electro Convulsive Therapy (ECT
۴- ترک اعتیاد با تجهیزات جدید پزشکی مانند سی بی تی CBT ، آر تی ام اس rTMS ، نوروفیدبک و …
۵- ترک اعتیاد با سم زدایی سریع ROD و فوق سریع مواد مخدر از بدن UROD
۶- ترک اعتیاد بصورت سرپایی و بستری (طول دوره درمان به مقدار و نوع مواد مخدر یا محرک، الکل و روانگردان بستگی دارد.)
مراقبتهای تخصصی کادر روانپزشکی و روانشناسی
در تمامی روشهای ترک اعتیاد، میل به مصرف مواد مخدر در بیمار تحت نظر روانپزشک و روانشناس متخصص این مرکز کنترل میشود. اعتیاد به الکل یا مواد اعتیادآور مسئله پیچیدهای است که در زمان عدم مصرف، شخص دچار میل شدید و غیرقابل کنترل جهت دریافت مواد میشود. با این که مصرفکننده میداند که رفتارهای او عواقب مخربی در پی دارد، اما به مصرف خود ادامه میدهد.همان طور که میدانید، درمان چنین شرایط طاقتفرسا و دشواری آسان نیست. از آنجایی که اعتیاد و سوءمصرف مواد مخدر ابعاد مختلفی دارد و میتواند جنبههای مختلفی از زندگی مصرفکننده را مختل سازد، درمان آن نیز ممکن است کمی دشوار باشد. در اغلب موارد یک درمان موثر، شامل تعدادی مولفهی گوناگون است که هرکدام به یکی از جنبههای درمان اعتیاد و عواقب آن میپردازد.
دوره درمان اعتیاد باید به گونهای برنامهریزی شود که فرد بتواند یک زندگی عاری از مواد مخدر را از سر بگیرد و تبدیل به یکی از اعضای نرمال جامعه شود. این برنامه باید بر روی زندگی اجتماعی، کاری، خانوادگی و همچنین چگونگی عملکرد فرد در جامعه بصورت کارآمد، تمرکز کند.
در کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی، صرف نظر از نوع درمان برای هر بیمار، مراقبتهای تخصصی کادر روانپزشکی و روانشناسی ارائه میگردد. همچنین خدمات هتلینگ و رفاهی برای تمامی بیماران در اتاقهای عمومی و یا خصوصی برای خانمها و آقایان به طور اختصاصی لحاظ گردیده است.
کنترل علائم ثانویه به اعتیاد با روش شوک درمانی ECT
درمان با روش ECT که به آن شوک درمانی میگویند. شوک درمانی ECT معمولاً برای درمان افسردگی شدید و برخی دیگر از اختلالات خلقی استفاده میشود. در شوک درمانی، جریان الکتریکی کوچکی به مدت یک ثانیه یا کمتر از طریق دو الکترود که روی سر شخص گذاشته، برقرار میشود. این جریان بافت عصبی را تحریک میکند و واکنشی تقریباً یک دقیقهای پدید میآورد. از این نوع درمان بیش از ٤٠ سال است که استفاده میشود.
شوک درمانی سالانه روی ٦٠٠٠٠ بیمار و عمدتاً برای درمان اختلال افسردگی ماژور استفاده میشود. در حال حاضر این نوع درمان عمدتاً روی کسانی اجرا میشود که به روش دارو درمانی یا روش رواندرمانی جواب ندادهاند. شاید فکر کنید این درمان خیلی دردناک است ولی امروزه آن را طوری اجرا میکنند که دردی برای بیمار قابل حس نیست. قبل از وصل شدن جریان الکتریکی، به بیماران داروی بیحس کننده و شل کننده عضلات داده میشود. به این ترتیب بیماران در حین درمان میخوابند و خطر آسیب دیدگی جسمی آنها بسیار کم میشود. بیمار کمی پس از درمان بیدار شده و درمان را به یاد نمیآورد.
روش شوک درمانی ECT برای درمان بیماری اعتیاد چقدر میتواند مؤثر باشد؟
اثربخشی شوک درمانی، معادل اثربخشی دارو درمانی و شناخت درمانی است. یعنی ٤ نفر، از هر ٥ نفر با این درمان بهبود قابل توجهی مییابند.
عوامل مؤثر در ترک اعتیاد
از تحقیق بر روی موضوع اعتیاد به این نتیجه میرسیم که برای غلبه به این مسئله، پرهیز از مصرف دوباره و دستیابی به درمان موفق، چند عامل مهم بسیار تأثیرگذار است. اصول کلیدی که در ادامه ذکر میشود، بر اساس تحقیقات است و باید اساس هرگونه روش درمان مؤثر قرار گیرد:
- برای این که درمان اعتیاد، مؤثر واقع شود لزوماً نباید داوطلبانه انجام شود.
- لازم است که شخص مصرف کننده مدت زمان کافی را در دوره درمان بگذراند.
- اعتیاد به مواد مخدر مسئله پیچیدهای است که قابل درمان است.
- سم زدایی تنها قدم اول است و در زمینه درمان اعتیاد، نقش کمی در تداوم بهبود فرد دارد.
- هیچ روش درمانی خاصی وجود ندارد که بتوان گفت حتماً برای همه افراد جواب میدهد.
- مصرفکننده حتماً باید بداند که درمان سوءمصرف او تنها تحت نظر کادر پزشکی و متخصص ترک اعتیاد میسر است.
- برای این که برنامه درمانی اعتیاد مؤثر باشد، لازم است نه تنها سوءمصرف فرد را در برگیرد، بلکه به سایر نیازهای فرد (روحی و روانی) نیز توجه کند.
- بسیار مهم است که برنامه ترک اعتیاد بیمار مرتباً ارزیابی و اصلاح شود تا با نیازهای متغیر بیمار همخوانی و تطبیق داشته باشد.
- اعتیاد بر روی رفتار و عملکرد مغز فرد مصرفکننده تأثیر بسیاری میگذارد. این مسئله منجر به نیاز مفرط و غیرقابل کنترل مصرف میشود.
مناسبترین روش درمان اعتیاد
از آن جایی که انسانها با یکدیگر متفاوت هستند، روشهای درمان اعتیاد بیشماری نیز مطابق با باور افراد، نوع اعتیاد و سایر مسائل مهم دیگر وجود دارد. برای مثال، اگر فرد بیمار مقید به دین اسلام باشد، احتمالاً در یک برنامهی ترک اعتیاد کاملاً علمی ولی بر پایه ارزشهای دین مسیحیت، شرکت نخواهد کرد و درمان به نتیجه نخواهد رسید. همین مسئله در مورد افراد گیاهخوار و کسانی که نگاهی کلی به زندگی دارند نیز صدق میکند.
ممکن است این افراد از یک برنامه درمانی که سعی دارد جایگزینی برای مواد مخدر پیدا کند، احساس راحتی نکنند. زیرا مایلند به روش طبیعی به درمان خود بپردازند. با این که برخی از این موارد ممکن است در بدو امر ناچیز تلقی شود، ولی اگر به این توجه کنید که فرد باید هفتهها و یا شاید ماهها در یک مرکز تخصصی ترک اعتیاد وقت بگذراند، آن وقت درک میکنید که چرا خدمات درمانی ارائه شده باید با شرایط بیمار تناسب داشته باشد.