ترک یک ماده اعتیادآور همچون فنسیکلیدین یک مرحله چالشآمیز و حیاتی در زندگی افراد است. فنسیکلیدین یک داروی مورد استفاده برای درمان بسیاری از اختلالات روانی است، اما مصرف بلندمدت آن میتواند منجر به وابستگی شود. ترک این ماده نیازمند عزم، انگیزه و راهنمایی تخصصی است.
برای ترک فن سیکلیدین (PCP) چه باید کرد؟
ترک فنسیکلیدین یک فرآیند مهم و ضروری است که نیازمند رویکردهای متعدد و متنوع است. فنسیکلیدین یک مواد مخدر است که ممکن است به طور فیزیکی و روانی به فرد آسیب برساند. برای ترک این ماده، یکی از بهترین راهها مراجعه به کلینیکهای ترک اعتیاد است. این مراکز تجهیزات و تخصصیهای متعددی دارند که به افراد کمک میکنند تا فرآیند ترک را بهتر و موثرتر طی کنند.
علاوه بر این، روشهای مشاوره و درمانی نیز میتوانند در ترک فنسیکلیدین مؤثر باشند. مشاوره فردی و گروهی با متخصصین میتواند به فرد کمک کند تا با چالشها و مشکلاتی که در طول فرآیند ترک با آنها روبرو میشود، مقابله کند.
همچنین، تغییر سبک زندگی و ایجاد فعالیتهای سالم و مفرح نقش بسزایی در ترک فنسیکلیدین دارد. فعالیتهای ورزشی، سرگرمیهای سالم، و گذراندن وقت با خانواده و دوستان میتوانند به فرد کمک کنند تا از فرآیند ترک بهتر بگذرد.
ترک اعتیاد به فن سیکلیدین (PCP)
مصرف فن سیکلیدین و دیگر داروهای انفکاکی باعث میشود که فرد احساس کند از بدن خود خارج شده است. افراد فن سیکلیدین را برای تجربه احساس سرخوشی و نشئگی شدید، جدا شدن از واقعیت یا افزایش هوشیاری و آگاهی مصرف میکنند. مصرف PCP برخلاف بسیاری از مواد توهمزا عوارض خطرناکی را به دنبال دارد و میتواند زندگی بیمار را به خطر بیاندازد.
فن سیکلیدین ماده انفکاکی توهمزایی است که به اختصار PCP گفته میشود. فنسیکلیدین به صورت پودر، کریستال، مایع و قرص عرضه میشود. این ماده توهمزا معمولاً همراه با ماری جوانا به صورت سیگار پیچیده و کشیده میشود. فنسیکلیدین یکی از مواد تشکیل دهنده قرصهایی است که با نام اکستازی فروخته میشود.
فن سیکلیدین یا PCP چیست؟
فن سیکلیدین مشابه کتامین نوعی داروی بیهوشی انفکاکی است که مصرف آن عوارض زیر را به دنبال دارد:
- توهم
- احساس خارج شدن از بدن
- هذیان
- غیرمنطقی شدن
اداره مبارزه با مواد مخدر امریکا (DEA) فن سیکلیدین را در دسته دوم داروها و مواد مخدر قرار میدهد، به عبارت دیگر احتمال سوءمصرف فنسیکلیدین بالا است و مصرف آن میتواند وابستگی جسمی یا روانی شدیدی را ایجاد کند.
فن سیکلیدین معمولاً به صورت پودری سفید فروخته میشود، هرچند رنگ این پودر از قهوهای تیره تا سفید متغیر است. معمولاً هرچه پودر فنسیکلیدین سفیدتر باشد، خالصتر است. روش تولید فنسیکلیدین باعث قهوهای رنگ شدن آن میشود؛ رنگ قهوهای فنسیکلیدین معمولاً به علت وجود موادی شیمیایی است که طی فرآیند تولید واکنش ندادهاند و مصرف آنها میتواند عوارض مرگباری را به دنبال داشته باشد.
متاسفانه با توجه به روش تولید و ارائه فنسیکلیدین عملاً غیرممکن است که بتوانیم تعیین کنیم چه مقدار ماده فعال در ماده عرضه شده وجود دارد و آیا این ماده اصولاً PCP هست یا خیر.
آیا PCP اعتیادآور است؟
PCP اعتیادآور است و مصرف آن باعث بروز علائم معمول اعتیاد، از قبیل بالا رفتن تحمل، وابستگی و مصرف اجباری مواد میشود. PCP علاوه بر اثرات توهمزایی که بر مغز باقی میگذارد، میزان دوپامین را در مغز تغییر میدهد.
دوپامین نقش مهمی در سیستم پاداش و لذت مغز دارد. مصرف مکرر PCP بر چگونگی احساس لذت و ایجاد انگیزه اثر میگذارد. مغز به مرور زمان به مصرف PCP عادت میکند و ولع و میل غیرقابل کنترلی به مصرف PCP پیدا میکند.
چنانچه فردی که به فن سیکلیدین وابستگی پیدا کرده است، مصرف دارو را ناگهان متوقف کند، دچار علائم آزاردهنده خماری و ترک اعتیاد میشود. تجربه این علائم فرد را ترغیب میکند که همچنان به مصرف فنسیکلیدین ادامه دهد. بیماران معتاد بدون بهرهگیری از درمان مناسب نمیتوانند اعتیاد به فنسیکلیدن را ترک کنند. مصرف PCP در درازمدت عوارض مزمنی را به وجود میآورد.
نشانهها و علائم
نشانههای مصرف PCP عبارت است از:
- احساس سرخوشی
- کاهش حساسیت به درد
- خود را صاحب قدرت فراوان دانستن
- احساس آسیبناپذیر بودن
- بیتفاوتی و بیاحساسی
مصرف فن سیکلیدین معمولاً با توهم و انحراف حس زمان و “بودن” همراه است. حس “خود” برخی مصرف کنندگان نیز از بین میرود.
مصرفکنندگان معمولاً گیج و سردرگم میشوند و قدرت عقل و منطق خود را از دست میدهند. مصرفکنندهای که حس “خود” را از دست داده است، از خودبیگانگی شدیدی را تجربه میکند، گویی که جهان و جهانیان برایش بیمعنا شده است و دچار افسردگی میشود.
برخی مصرفکنندگان دچار هذیان میشوند و خودشان را در خیال فردی مشهور یا مهم تصور میکنند یا ناگهان از ترس مرگ لرزه بر اندامشان میافتد.
عوارض سوءمصرف فن سیکلیدین
عوارض سوءمصرف فن سیکلیدین به میزان داروی مصرف شده بستگی دارد.
- مصرف دوز پایین فن سیکلیدین: دست و انگشتان پای مصرف کننده بیحس میشود و رفتاری مانند رفتار افراد مست پیدا میکند.
- مصرف دوز متوسط فن سیکلیدین: مصرف مقدار متوسط فنسیکلیدین بیحسی جزئی یا بیهوشی کامل را به دنبال دارد، فرد نمیتواند دست و پا یا دیگر اجزای بدنش را حرکت بدهد.
- مصرف دوز بالای فن سیکلیدین: احتمال تشنج کردن و حتی مرگ مصرف کننده وجود دارد.
مصرف همزمان فن سیکلیدین و الکل یا بنزودیازپینها میتواند به افسردگی تنفسی شدیدی منجر شود که به نوبه خود کما و حتی مرگ را به دنبال دارد. با این حال چون PCP توانایی عاقلانه فکر کردن را از مصرف کننده سلب میکند، فرد داروهای دیگر را نیز همراه با PCP مصرف میکند. به علاوه مصرف فنسیکلیدین خطر خودکشی را افزایش میدهد.
درمان اعتیاد به فن سیکلیدین
مصرف فن سیکلیدین نیز مانند هر داروی قوی دیگری باعث میشود که بدن به وجود ماده مخدر عادت کند و به این ترتیب وقتی مصرف داروی مخدر قطع میشود، علائم ناراحت کنندهای بروز مییابد. مصرف کننده برای به دست آوردن فنسیکلیدین و فرار کردن از علائم غیرقابل تحمل قطع مصرف دارو خودش را به آب و آتش میزند. به همین دلیل درمان تخصصی برای غلبه بر وابستگی به فنسیکلیدین ضروری است.
معتادان به فنسیکلیدین باید سمزدایی دارویی را تحت نظر پزشک انجام بدهند تا دچار علائم دردناک خماری و علائم روانی جدی نشوند.
اکثر اعتیادها را میتوان با بهرهگیری از رفتاردرمانی و شرکت در گروههای حمایتی درمان کرد. رفتاردرمانی شناختی (CBT) درمان موثری است که به بیماران در حال ترک کمک میکند تا روشهای تفکر مشکلسازی را که غالباً منجر به عود اعتیاد میشود، شناسایی و مدیریت کنند.
روشهای متداول درمان اعتیاد به فنسیکلیدین در کلینیک دکتر جوادی
- سم زدایی و درمان بستری: درمان بستری اکیداً برای درمان اعتیاد به PCP توصیه میشود، چرا که درمان بستری روشی ایمن است و در محیطی کنترل شده انجام میشود تا بیمار بتواند کاملاً بر روی ترک اعتیاد متمرکز شود.
- درمان سرپایی: چون بیماران در درمان سرپایی میتوانند در خانه خودشان اقامت کنند و در طول درمان همچنان به کار یا تحصیل ادامه دهند، درمان سرپایی راحتتر و کمهزینهتر از درمان بستری است. نقطه ضعف درمان سرپایی این است که بیمار همچنان در همان محیطی است که زمینهساز اعتیادش شده است و در نتیجه احتمال عود اعتیاد افزایش مییابد.
در صورتی که شما و یا یکی از عزیزانتان درگیر اعتیاد به فنسیکلیدین (PCP) هستید میتوانید همین امروز با مشاورین ما در کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی تماس بگیرید و از بهترین روشهای درمانی ما برای ترک ایمن اعتیاد به PCP اطلاع یابید.
ویژگی های کلینیک تخصصی دکتر جوادی
- دارا بودن امکانات رفاهی و هتلینگ
- بهترین کادر روانپزشکی و روانشناس ترک اعتیاد
- روش های نوین درمانی
- اتاق های مجزا با امکانات رفاهی ویژه
- بهترین و مجهزترین مرکز با حضورشبانهروزی کادر درمانی
- پیگیری پس از درمان