استفاده از مواد مخدر باعث میشود تا تغییراتی در جسم و ذهن مصرفکننده به وجود آید و زندگی وی حین اعتیاد به این ماده و پس از آن همراه با اختلال و مشکلات باشد.
یکی از شایعترین بیماریهای روانی در میان مصرفکنندگان برخی از انواع مواد مخدر بیماری اسکیزوفرنی نامیده میشود که زندگی این افراد را تحت تأثیر شدید قرار داده است. در این مقاله که توسط کلینیک تخصصی ترک اعتیاد دکتر جوادی برای کاربران عزیز تهیه شده است به بررسی و رابطه اسکیزوفرنی و مواد روانگردان خواهیم پرداخت و شمارا با راه درمان آن آشنا خواهیم کرد.
از اینکه تا انتهای این مقاله با ما همراه هستید، سپاسگزاریم.
اسکیزوفرنی چیست؟
اسکیزوفرنی یک بیماری مزمن روانی است که توهم، اختلال در گفتار، مشکل در تفکر و بیانگیزگی را در فرد مبتلا ایجاد کرده و زندگی شخصی و اجتماعی او را تحت شعاع خود قرار میدهد. در حال حاضر درمان دقیق و کاملی برای اسکیزوفرنی وجود ندارد اما با تجویز دارو برای فرد مبتلا میتوان میزان آن را کاهش داد و احتمال عود کردن آن را از بین برد.
برخیها گمان میکنند که بیماری اسکیزوفرنی یک اختلال روانی است که چند شخصیتی را در افراد بیمار به وجود آورده و باعث آسیب رساندن به دیگران میشوند اما این ادعا صحیح نیست و این افراد خطری برای دیگران به وجود نمیآورند.
در کل میتوان گفت که این بیماری بیشتر تأثیر خود را بر روی خود فرد مبتلا میگذارد و باعث ایجاد ناتوانی در وی خواهد شد به همین خاطر افراد مبتلا در شرایط کنونی علم پزشکی نیازمند به مراقبت و درمان مادامالعمر هستند هرچند که تشخیص به موقع و درمان تحت نظر پزشک از بروز عوارض جدی جلوگیری کرده و زندگی عادی را در بیمار به وجود خواهد آورد.
افراد مبتلا به این بیماری علائم خفیف یا شدیدی را همراه با خود دارند که در ادامه این مقاله به آنها اشاره شده است پس با ما همراه باشید.
در همین زمینه بخوانید: ترک الکل
علائم اسکیزوفرنی
هنگامیکه این بیماری فعال است، باعث میشود تا فرد در تشخیص دنیای واقعی و خیال دچار مشکل شود و نتواند خود را از این شرایط رها سازد. در بیماران مختلف علائم اسکیزوفرنی و شدت آن میتواند کم یا زیادتر و در کل متفاوتتر باشد. در کل طبق تحقیقات صورت گرفته بر روی این بیماری و افراد مبتلا به آن با افزایش سن اغلب علائم روانپریشی کاهش پیدا میکنند اما بهطور کامل رفع نمیشود.
در افراد مبتلا به این بیماری عدم توجه به درمان، مصرف الکل یا داروهای غیرقانونی و همچنین قرارگیری در شرایط استرسزا سبب تشدید علائم و کاهش هوشیاری فرد خواهد شد.
در کل برای افراد بیمار به اسکیزوفرنی سه حالت وجود دارد که در ادامه به آنها پرداخته شده است.
درجه خفیف
فرد مبتلا به این درجه از بیماری ممکن است گمان کند که همواره یا در برخی از موارد فردی که به نظر وی واقعی است در کنار او وجود دارد و با او میتواند ارتباط برقرار نماید درحالیکه ازنظر فرد سالم این شرایط ساخته ذهن فرد بیمار است و این توهمات و باورها وجود خارجی ندارند.
پس بنابراین در این مرحله از بیماری اسکیزوفرنی توهماتی همانند شنیدن صدا یا دیدن جسم غیرواقعی در بیماران بسیار شایع بوده و افراد را دچار مشکل کرده است.
درجه متوسط
در افرادی که در سطح شدیدتر بیماری اسکیزوفرنی قرار دارند برخی از علائم با شدت بیشتری همراه هستند و زندگی فرد با اختلال و مشکلات بیشتری همراه است. ازجمله این موارد میتوان به تمایل به خروج فرد از شرایط اطراف از نظر ذهنی و همچنین به عدم علاقه به تعاملات اجتماعی روزمره ندارند و این افراد اغلب بیاحساس و بیروح به نظر میرسند.
درجه شدید
افرادی که در پیشرفتهترین سطح بیماری مزمن اسکیزوفرنی قرار گرفتهاند علائمی وخیمتر و نگرانکنندهای را به همراه دارند که میتوان به تفکر و گفتار کاملاً بیمعنی و نامرتبط اشاره کرد. حتی در برخی از موارد دیده شده است که فرد بیمار به سطح شدید اسکیزوفرنی بهطورکلی در تفکر مشکل داشته و گاها رفتارهای عجیب و غیرطبیعی از آنها سر میزند.
در کل نیاز است که در صورت وجود هرکدام از این موارد و علائم از جانب خود یا اطرافیان به پزشک متخصص مراجعه کرده و برای انجام پروسه درمان اقدام شود.
مصرف مواد اعتیادآور و اسکیزوفرنی
بیماری اسکیزوفرنی علاوه بر اینکه در ژنتیک افراد بیمار وجود دارد، ممکن است تا فرد با مصرف برخی از مواد روانگردان ازجمله الکل و حشیش دچار این بیماری شود و ازلحاظ ذهنی دچار اختلالات شدید اسکیزوفرنی شود. در ادامه این مقاله در خصوص رابطه اسکیزوفرنی و مواد روانگردان به جهت آشنایی بیشتر شما عزیزان به بررسی دو ماده خطرناک و مهلک حشیش و الکل پرداخته شده است.
حشیش و اسکیزوفرنی
همانگونه که گفته شد اسکیزوفرنی یک بیماری نادر اما درعینحال جدی است که نحوه تفکر، تصمیمگیری و کنترل احساسات را در فرد مختل میکند. در خصوص رابطه اسکیزوفرنی و مواد روانگردان دانشمندان در سالهای اخیر به این موضوع دست پیداکردهاند که مصرف ماریجوانا و حشیش میتواند تأثیر مستقیمی بر ابتلا به این بیماری داشته باشد.
مصرف ماریجوانا و حشیش که امروزه در میان جوانان شایع است باعث اختلال فعالیت مغز شده و عارضهای اساسی در بدن و ذهن فرد به وجود میآورد و آنهم به وجود آمدن علائم مختلف اسکیزوفرنی است که در مصرف بیشازحد رخ میدهد.
علائم این بیماری ممکن است حتی پس از ترک با فرد همراه باشد که لازم است برای درمان و کاهش این اختلال به پزشک متخصص مراجعه شود.
در همین زمینه بخوانید: ترک حشیش
الکل و اسکیزوفرنی
ابتلا بیماری روانی اسکیزوفرنی میتواند با مصرف مداوم و بیش ازحد الکل نیز رخ دهد. الکل به علت اینکه میتواند باعث ایجاد تغییر در سیستم عصبی و خلق و خوی افراد شود همانند حشیش و ماریجوانا این بیماری را در افراد جوان بهویژه اشخاصی که زمینه این بیماری در ژنتیک آنها هست را به وجود آورده و زندگی فرد را دچار اختلال خواهد کرد. پس میتوان گفت رابطه اسکیزوفرنی و مواد روانگردان همانند الکل مستقیم بوده و احتمال ابتلا وجود دارد.
ترک مصرف الکل بهترین راهحل برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری است اما در صورت بروز علائم، لازم است تا هرچه سریعتر بیمار بهمنظور درمان تحت مراقبت پزشک متخصص قرار گیرد.
درمان اسکیزوفرنی
در رابطه اسکیزوفرنی و مواد روانگردان، درمان و رهایی از آن دغدغهای است که اکثر افراد معتاد با آن درگیر بوده و در مراحل اولیه ابتلا به دنبال رهایی از آن هستند. به همین منظور لازم است تا هرچه سریعتر برای مشورت و آغاز درمان به پزشک متخصص ترک اعتیاد مراجعه شود تا تحت نظر وی و مصرف داروهای خاص این بیماری را کنترل کرده و در مواردی آن را شکست دهند تا دوباره به آغوش گرم خانواده و دوستان بازگردند. در خصوص این موضوع ما در کلینیک تخصصی ترک اعتیاد دکتر جوادی صفر تا صد ترک اعتیاد، کنترل و درمان این بیماری را همراه شما یا عزیزانتان خواهیم بود و تحت نظر پزشک متخصص و مجرب نسبت به بهبودی و تثبیت شرایط مناسب تلاش خواهیم کرد.
سخن آخر
در این مقاله شما را با بیماری نادر اسکیزوفرنی و علائم آن آشنا کردیم و رابطه اسکیزوفرنی و مواد روانگردان از جمله حشیش و الکل شرح داده شد. در صورت داشتن علاقه به چنین مقالههایی میتوانید در بخش مقالات اطلاعات خود را افزایش دهید. همچنین در صورت داشتن هرگونه سؤال در خصوص رابطه اسکیزوفرنی و مواد روانگردان میتوانید با مشاورین ما تماس برقرار کرده و با برگزاری جلسه راهنمایی خای لازم را دریافت نمایید.
از اینکه تا انتهای این مقاله با ما همراه بودید، متشکریم.
منبع: https://www.mayoclinic.org/
1403/08/20