شدت عوارض ترک متادون معمولاً متوسط است و این علائم چند هفته استمرار دارد. سمزدایی دارویی در مراکز معتبر ترک متادون، عوارض ترک متادون را کاهش میدهد و درمان را برای مصرفکننده ایمنتر میسازد. از جمله سوالاتی که قصد داریم در این مقاله به آن بپردازیم:
عوارض ترک متادون چیست؟
مصرف قرص یا شربت متادون به خصوص در دوزهای بالا، قدرت اعتیادآوری جسمی بسیار بالایی دارد. متادون عموماً برای درمان اعتیاد به اوپیاتها تجویز میشود به عنوان مثال ممکن است این دارو برای افرادی که دچار عوارض ترک تریاک و شدهاند تجویز شود، اما این درمان نامناسب گاهی زمینهساز اعتیادی دیگر میشود. مصرف مداوم متادون باعث میشود که تحمل بدن مصرفکننده نسبت به اثر دارو به سرعت بالا برود، در نتیجه بیمار مجبور میشود که مقدار بیشتری متادون را برای تجربه کردن همان اثرات دلخواه قبلی مصرف کند.
هنگامی که بدن برای ارائه عملکرد عادی به متادون وابسته میشود، اعتیاد به متادون بوجود میآید. مصرفکنندگانی که دچار وابستگی به متادون میشوند، پس از قطع مصرف با عوارض ترک متادون مواجه خواهند شد.
عوارض ترک اعتیاد به این دلیل بروز مییابد که بدن مجبور است دوباره یاد بگیرد، که چگونه عملکردی عادی را بدون وجود متادون داشته باشد. همانطور که بدن سعی میکند تا عملکردهای عادی را دوباره تثبیت کند، عوارض ناراحتکنندهای بروز میکند که ترک اعتیاد را دشوار میسازد.
بیماران پس از قطع مصرف متادون ممکن است دچار عوارض شدیدی شوند، به همین دلیل در کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی به بیماران توصیه میشود تا سم زدایی بدن از متادون را حتماً انجام دهند. در این مرکز، سمزدایی دارویی در اکثر برنامههای درمان اعتیاد سرپایی و بستری ترک متادون به بیماران ارائه میشود.
سمزدایی دارویی، شدت عوارض ناشی از قطع مصرف متادون را کاهش میدهد.
فرآیند ترک اعتیاد برای تمام بیماران یکسان نیست. عوارض و مدت زمان ترک اعتیاد به شدت و مدت زمان اعتیاد فرد بستگی دارد. تحمل و شیمی بدن مصرفکننده نیز بر عوارض ترک متادون و طول دوره درمان اثر میگذارد.
علائم ترک متادون
علائم ترک متادون مشابه عوارض ترک دیگر اوپیاتها، از جمله هروئین و مورفین است. از آنجایی که متادون، مدت طولانیتری در بدن باقی میماند، بسیاری از مصرفکنندگان مدتی طولانی با علائم آزاردهنده ترک متادون دست و پنجه نرم میکنند. علائم ترک متادون معمولاً متوسط و مشابه علائم آنفلوآنزا است.
شایعترین و شدیدترین علائم ترک متادون به شرح زیر است:
علائم ترک متادون | ||
---|---|---|
• لرز | • تب | • اضطراب |
• درد عضلانی | • حالت تهوع یا استفراغ | • تعریق |
• تپش قلب | • انقباضهای شکمی | • تحریکپذیری |
• پارانویا | • اسهال | • میل شدید به مصرف متادون |
• بیخوابی | • توهم | • افسردگی |
بیمارانی که اعتیاد شدیدتری به متادون دارند، علائم جدیتری را پس از قطع مصرف متادون تجربه میکنند. اگر مصرفکننده همزمان به چند ماده مخدر اعتیاد داشته باشد، فرایند ترک اعتیاد طولانیتر و آزاردهندهتر خواهد بود.
ترک اعتیاد ناگهانی یا “یابویی” موجب بروز علائم شدیدتری میشود. پزشکان معمولاً توصیه میکنند که مصرف متادون به تدریج کاهش داده شود تا درمان ترک اعتیاد برای بیمار قابل تحملتر شود.
عوارض ترک متادون چند روز است؟
عوارض ترک متادون معمولاً ظرف ۲۴ ساعت پس از آخرین بار مصرف شروع میشود. البته ۱۵ تا ۶۰ ساعت طول میکشد تا متادون از بدن خارج شود. برخی مصرفکنندگان نیز چند روز بعد از آخرین بار مصرف با عوارض خماری متادون روبهرو میشوند.
عوارض ترک متادون معمولاً ۳ تا ۶ هفته طول میکشد، البته در صورت شدید بودن اعتیاد، طول دوره درمان بیشتر خواهد بود.
عوارض ترک متادون در ۷ تا ۱۰ روز اول درمان بیشترین شدت را دارد، البته این دوران برای برخی بیماران طولانیتر است. متادون نسبت به بقیه داروها و مواد مخدر، مدت بسیار طولانیتری در بدن باقی میماند و گاهی اوقات عوارض ترک آن تا روز هفتم به اوج نمیرسد. این درحالی است که علائم ترک تریاک زودتر از این زمان خود را نشان میدهد. در این زمان فرد در حال ترک متادون، عوارض جسمی مشابه آنفلوآنزا و علائم روانی ناراحتکنندهای مانند اضطراب را تجربه خواهد کرد. عوارض ترک متادون ظرف چند هفته فروکش میکند.
مدت زمان عوارض ترک متادون
مدت زمان عوارض ترک متادون به عوامل مختلفی بستگی دارد. این عوامل شامل میزان و مدت زمان مصرف متادون، توانایی فرد در تحمل عوارض، وابستگی جسمی و روانی، سابقه سوابق اعتیادی، سلامتی کلی فرد و همچنین روشهای ترک و میزان حمایت دریافتی میشوند. هر فرد ممکن است با متادون به شکلها و مقادیر مختلف در مدت زمانی متفاوت آشنا شود، بنابراین تجربه ترک و عوارض متادون نیز به افراد مختلف متفاوت خواهد بود. اهمیت مشوره و کمک از تیم درمانی و متخصصان در این فرآیند بسیار بالاست تا فرد بتواند به بهترین شکل ممکن از تجربه ترک متادون عبور کند.
-
روز اول ترک متادون
عوارض ترک متادون معمولاً حداقل تا ۳۰ ساعت پس از آخرین بار مصرف متادون شروع نمیشود، در نتیجه فرد در روز اول مشکل خاصی نخواهد داشت.
-
روز دوم ترک متادون
زمان شروع عوارض ترک متادون بسته به میزان مصرف، میتواند دیرتر از روز دوم نیز باشد. علائم جسمی مانند لرز، تب، تپش قلب و درد عضلانی، ممکن است در این روز بروز کند.
-
روزهای سوم تا چهارم ترک متادون
ولع مصرف متادون در اولین هفته ترک اعتیاد شدید میشود، که در روز سوم تا چهارم این احساس کاملاً مشهود است. مصرفکنندگان در این زمان با اضطراب، بدن درد، حالت تهوع، بیخوابی، تحریکپذیری و اضطراب روبهرو میشوند.
-
روز پنجم ترک متادون
در روز پنجم ترک متادون نیز فرد همچنان با ولع مصرف دست و پنجه نرم میکند. علائم جسمی آنفلوآنزا مانند نیز همچنان ادامه دارد.
-
روز ششم ترک متادون
در روز ششم ترک متادون ممکن است فرد علاوه بر عوارض روزهای قبل، علائمی مانند دل درد و انقباضات شکمی را نیز تجربه کند. شدت این علائم همانطور که گفته شد به شدت اعتیاد در فرد بستگی دارد.
-
روز هفتم ترک متادون
هر چه به پایان هفته اول ترک متادون نزدیک میشوید، ولع مصرف، بیخوابی، افسردگی و علائم قبلی همچنان افزایش مییابد.
-
روز هشتم ترک متادون (سختترین روز ترک متادون)
مصرفکنندگان در این زمان با اضطراب، پا درد، کمر درد، تپش قلب، حالت تهوع، بیخوابی شدید، سبکی سر، تحریکپذیری و سرگیجه روبهرو میشوند. علائم جسمی آنفلوآنزا مانند نیز همچنان ادامه دارد. با توجه به این که متادون مدت زمان طولانی در بدن باقی میماند، غالباً سه تا هشت روز طول میکشد تا عوارض به بیشترین شدت برسد.
در سختترین روز ترک متادون، یعنی روز هشتم، عوارض شدیدتری از افسردگی، استفراغ و دل درد یا انقباضهای شکمی تجربه خواهد شد. البته سختترین روز در ترک اعتیاد به متادون، با توجه به متغیرهای دوز مصرف و مدت زمان مصرف آن در هر فرد، ممکن است متفاوت باشد.
-
روز نهم ترک متادون
عوارض ترک متادون در روز نهم به تدریج رو به کاهش میرود، ولی فرد همچنان میل شدید به مصرف، پا درد، بیخوابی، اسهال و … را احساس میکند.
-
روز ۱۰ ترک متادون
عوارض ترک متادون در روز دهم، همچنان رو به کاهش رفته ولی بیخوابی، افسردگی، پادرد و میل به مصرف متادون همچنان وجود دارد.
-
روزهای یازدهم تا چهاردهم ترک متادون
از روز یازدهم تا چهاردهم ترک متادون، بعضی علائم مانند تحریکپذیری، اسهال و ناراحتی جسمی همچنان به قوت خود باقی میماند. افسردگی برخی بیماران در این روزها شدیدتر میشود و عدهای به سختی میتوانند از زندگی خود لذت ببرند و دچار بیانگیزگی میشوند.
-
از روز پانزده به بعد در ترک متادون
عوارض ترک متادون از روز پانزدهم به بعد، از قبیل کمبود انرژی، اضطراب، اختلالات خواب و ولع مصرف معمولاً ۲ تا ۳ هفته استمرار دارد. همانطور که گفته شد، فرآیند سمزدایی بدن از متادون ظرف سه تا شش هفته به پایان میرسد، ولی عوارضی مانند بیخوابی در صورت عدم درمان مناسب، ممکن است تا سالها باعث رنجش بیمار گردد.
ما در کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی به بیماران در حال ترک متادون توصیه میکنیم که حتماً در این دوران نیز با روانشناس مجموعه در ارتباط باشند. ادامه درمان ترک اعتیاد به لحاظ روحی مانع از عود اعتیاد در فرد میشود.
عوارض ترک ناگهانی متادون چیست؟
ترک ناگهانی و یا خودسرانه متادون میتواند منجر به بروز سندرم ترک شود. اگرچه این روش به ندرت زندگی فرد را تهدید میکند، اما میتواند بسیار ناخوشایند باشد و خطر بازگشت به اعتیاد را افزایش دهد.
در مقاله دیگری از کلینیک دکتر جوادی این مسئله که آیا ترک یکباره متادون امکانپذیر است؟ به طور کامل بررسی شده است، که میتوانید به آن مراجعه کنید.
طبق تجربه متخصصان، ترک ناگهانی متادون باعث بروز عوارض سندرم پس از ترک اعتیاد حاد (PAWS) میشود. PAWS میتواند ماهها طول بکشد و برخی بیماران بیش از دو سال از این سندرم رنج میبرند. PAWS با علائمی مانند تحریکپذیری، اضطراب، افسردگی، ناتوانی در لذت بردن از زندگی، اختلالات خواب، اختلالات جنسی و ضعف در هماهنگی همراه است.
کاهش دوز متادون و ترک تدریجی زیر نظر متخصص ترک اعتیاد و روانشناس مجرب ترک اعتیاد، بهترین روش برای رهایی از عوارض ترک متادون خواهد بود.
بی خوابی ترک متادون چند روز است؟
بی خوابی بعد از ترک متادون در برخی افراد ممکن است تا ۶ ماه و یا حتی بیشتر ادامه پیدا کند. با این حال چند روز ابتدایی قطع مصرف میتواند مشکلساز و نگرانکننده باشد. بی خوابی بعد از ترک متادون از جمله دلایلی است که میتواند شروع درمان را برای بیمار سختتر کند.
درمان اعتیاد به متادون در کلینیک دکتر جوادی
قرصهای مختلفی مانند متادون برای ترک مواد مخدر مورد استفاده قرار میگیرد. قرص ب ۲ برای ترک تریاک نیز یکی از دیگر قرصهای مورد استفاده برای ترک است. این باور غلط که استفاده از قرصها باعث ترک آسان و بدون درد مواد مختلف میشوند، باعث شده است مقدار مصرف قرص ب۲ برای ترک تریاک و دیگر قرصها بسیار افزایش پیدا کند. قرص متادون، ب2 و… ممکن است از شدت علائم ترک مواد مخدر بکاهد، اما پس از مدتی علائم مصرف خود قرص بروز پیدا میکند. قرص متادون نیز همانطور که مطرح شد موارد استفاده گوناگونی دارد. اما بعد از مدتی افراد به این گونه داروها اعتیاد پیدا کرده و میبایست به ترک آنها نیز فکر کنند. مرکز ترک اعتیاد شبانهروزی دکتر جوادی با سوابق درخشان خود در زمینه درمان اعتیاد، با بهرهگیری از تخصص پزشکان و مشاوران، طرح درمان منحصر به فردی را برای هر یک از بیماران تهیه میکند. عوارض ترک متادون با درمان منحصر به فرد ما، قطعاً تجربه سختی برای شما نخواهد بود.
درمان بستری بهترین روش برای ترک اعتیاد بیماران دچار اعتیاد متوسط تا شدید به متادون است.
بیماران در روش درمان بستری برای ترک متادون، تحت مراقبت شبانهروزی و تخصصی ما قرار دارند، در برنامههای مشاوره متعددی شرکت میکنند و همچنین مهارتهای زندگی بعد از ترک اعتیاد را یاد میگیرند. از آنجا که روشهای مختلفی برای درمان اعتیاد وجود دارد، متخصصین ما در کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی، بهترین طرح درمان را متناسب با نیازهای خاص هر بیمار پیشنهاد میکنند.
1403/08/20
3 پاسخ به “عوارض ترک متادون که نمی دانستید”
سلام امروز سی روزه که قط مصرف متادون کردم اما همچنان احساس درد و بیخوابی دارم روند زندگیم اجازه به مصرف دباره بهم نمیده لطفا اگر راه حلی برای به پایان رسیدن این مشکل هست راهنمای کنید تا بتونم به زندگیه عادی برگردم
با برنامه مراقبت بعد از ترک اعتیاد میتوانید علائم ترک و خماری خود را درمان و کنترل کنید .
ترک متادون از سخت ترین تجربه هاست .
ولی اگه می خواید واقعا یبار برا همیشه از خواب بیدار شید ، راهی جز قبول درد ، صبر و استقامت ندارید .
چیزی که نتونه آدمو بکشه ، قطعاً اونو قوی تر می کنه . من تا قبل از تجربه ترکش معنی شو نمی فهمیدم
ولی العان می دونم آستانه تحملم چقدر بالا تر از حد تصوراتم بوده.
من در اوج مصرف روزی ۸ قرص ۴۰ میلی می خوردم…
ولی وقتی تصمیم گرفتم ، با برنامه ریزی در طی ۴۰ روز به ۵ میلی رسوندم و به کمک یه عزیزی شروع به قطع کردم ، ولی از بس مطالعه کردم از مراحش خبر داشتم .
ولی اگر کسی رو ندارید یا شرایط زندگی و اقتصادی اجازه نمی ده حداقل دو ماه همچی رو تعطیل کنید ، بهتره به همین مراکز تخصصی مراجه کنید
واقعیتش اینه که ۳ تا ۴ هفته فیزیکی درگیرین و ذو خودتون حسابی باز نکنید برای فعالیت های روزمره
ولی ازون مهم تر دوره دومه که بحث بهم ریختگی روانیِ ، اون از فیزیک هم مهم تره ، حتماً با یه مشاور یا روانشناس ترک اعتیاد در ارتباط باشید ، مشکل و علت درگیر شدن با مواد رو حل کنید تا لطفاً که بعد از یه مدت دوباره نرید سراغ هر نوع تسکین دیگه ای چه الکل چه قرص و مواد ، برا همه آرزوی سلامتی می کنم ، نذارید عمرتون بفنا بره با مواد…