بوپرنورفین یا همان قرص ب2 که در برخی مراکز غیر تخصصی برای درمان بیماری اعتیاد به کار برده میشود، به خانواده مواد افیونی تعلق دارد. قرص ب2 دارای ویژگی آگونیستی مواد افیونی است؛ یعنی این که موادی شیمیایی در بوپرنورفین یا قرص ب2 وجود دارد که احساس لذت حاصل از مصرف مواد افیونی بر ذهن و بدن را کاهش میدهد.
بسیاری از داروهای مسکن حاوی بوپرنورفین از قدرت اعتیادآوری بسیار بالایی برخوردار هستند، اما سازمان جهانی غذا و دارو این داروها را تأیید کرده و تعداد بیشماری از پزشکان داروهای حاوی بوپرنورفین را تجویز میکنند؛ این پزشکان خواسته و یا ناخواسته با تجویز این قرص باعث میشوند که بیماران بدون اینکه اطلاعی داشته باشند به این دارو اعتیاد پیدا کنند. ترک قرص ب2 ممکن است بصورت سم زدایی تدریجی یا فوق سریع تحت نظر پزشک متخصص ترک اعتیاد صورت بگیرند که تمامی فرآیند سم زدایی این قرص بستگی به شرایط جسمی و میزان دوز مصرفی آن دارد.
تصور بر این است که قرص ب2 فرآیند سمزدایی و قطع مصرف مواد مخدر را در دوره ترک اعتیاد مواد آسانتر میکند و مصرف آن به بیمار کمک میکند تا پاکی نسبی را احساس کند. فرض بر این است که مصرف بوپرنورفین قدرت و اراده کافی را به بیمار میدهد تا درمان ترک اعتیاد و بازپروری را ادامه دهد تا در نهایت خود آنقدر قوی شود که بتواند درمان را به پایان برساند و مواد مخدر را کاملاً ترک کند. در مرحله آخر بیمار میبایست ترک قرص ب2 یا بوپرنورفین را در دوره درمانی خود داشته باشد که این موضوع نیاز به نظارت تخصصی کادر پزشکی دارد.
اما به لحاظ نظری گفته میشود که قرص b2 یا بوپرنورفین ولع بدن به مصرف مواد مخدری را که به آن وابسته شده است، به طور کامل یا تا حدی ارضاء میکند و اثرات لذت بخش مواد مخدر بر مصرف کننده را کاهش میدهد یا از بین میبرد تا به این ترتیب مصرف کننده یکی از مشوقهایی را که او را به سوءمصرف مواد مخدر ترغیب میکند، از دست بدهد. قرص ب2 (B2) تحت نامهای تجاری زیر توزیع و فروخته میشود:
شکی نیست که بوپرنورفین موفقیتهایی در درمان اعتیاد داشته است؛ اما نقاط ضعف آن نیز قابل چشم پوشی نیست.
یکی از معایب قرص ب۲ این است که برخی مصرف کنندگان ایمان بیش از اندازهای به قدرت این دارو در “شفا” اعتیاد پیدا میکنند و برنامه درمانی اعتیاد اصلی را با تکیه بر اثر معجزه آسای ب۲ رها میکنند. در چنین حالتی بیمار صرفاً به ماده دیگری اعتیاد پیدا میکند و تنها نوع مواد مصرفی خود را تغییر داده است و ممکن است بارها و بارها اعتیاد به مواد قدیمی را مجدد از سر بگیرد.
نقطه ضعف دیگر قرص ب۲ به ویژگیهای اعتیادآوری آن و قابلیتش برای سوءمصرف مربوط میشود. اگرچه اقداماتی در تولید بوپرنورفین به منظور کاهش این خطرات صورت گرفته است، اما این خطرات هنوز قویتر از آن است که بتوان آنها را نادیده گرفت.
قرص ب2 نیز یک شبه مخدر است و عوارض سوءمصرف آن علائم زیر را به دنبال دارد:
اولین دلیل وابستگی به قرص ب2 بدلیل سوء مصرف و نحوه نادرست آن (بدون تجویز و نظارت پزشک) میباشد. وابستگی به قرص بوپرنورپین زمانی ایجاد میشود که بدن به وجود این دارو در سیستم خود عادت کند و برای عملکرد مناسب به دارو وابسته میشود. وابستگی میتواند ذهنی نیز باشد، به این معنا که مصرف کننده احساس کند برای ادامه زندگی نیاز به مصرف حتمی این دارو دارد و در این شرایط بیمار باید برای ترک اعتیاد قرص بوپرنورفین یا همان قرص ب2 به مراکز تخصصی ترک تحت نظر کادر پزشکی مراجعه کند.
مرکز خدمات سم زدایی بدن از مواد مخدر با نام کلینیک دکتر جوادی در این حوزه فعالیت دارد و بهترین خدمات را در زمینه سم زدایی بدن ارائه می دهد.
زمانی که بدن به ماده مخدری مانند بوپرنورفین یا قرص ب2 وابسته میشود و اگر فرد مصرف کننده دارو را یکباره قطع کند یا دارویی برای مصرف پیدا نکند، اصطلاحاً دچار خماری میشود. علائم قطع مصرف قرص ب۲ شامل حالت تهوع، استفراغ، افسردگی، ولع و میل شدید به مصرف، سردرد، درد عضلانی، بیخوابی، کاهش میزان انرژی، تعریق، اضطراب، تب و لرز و دشواری در تمرکز میشود.
منظور از ایجاد مقاومت نسبت به مواد مخدر و داروهای اعتیادآور این است که فرد مصرف کننده به تدریج مجبور میشود تا مواد بیشتری را برای رسیدن به سرخوشی و نشئگی که قبلاً آن را تجربه کرده بود، مصرف کند.
سوءمصرف به وضعیتی گفته میشود که فرد مواد را در مقادیری بیشتر از حد ایمن و به دلایل غیرپزشکی مانند تجربه نشئگی مصرف میکند. همچنین چنانچه مواد مخدر یا داروهای دیگر طبق دستور تولید کننده یا پزشک تجویز کننده مصرف نشود، مشکل سوءمصرف به وجود میآید؛ برای مثال مصرف همزمان بوپرنورفین و الکل یکی از مصادیق سوءمصرف به شمار میآید.
مصرف مقادیر زیادی از داروهایی مانند قرص ب۲ علائم خطرناک متعددی مانند آرام بخشی شدید، بیهوشی یا حتی مرگ را به دنبال دارد.
مشخصه اعتیاد این است که فرد علیرغم آگاهی از عوارض نامطلوب بوپرنورفین بر خود یا عزیزانش، اجباری قوی و غیرقابل کنترل را به ادامه مصرف بوپرنورفین احساس میکند. بیمارانی که به موادی مانند قرص ب2 اعتیاد پیدا میکنند، ممکن است خود قادر به تشخیص مشکل اعتیادشان نباشند.
درمان اعتیاد قرص باید تحت نظر پزشک ترک اعتیاد متخصص در زمینه مدیریت وابستگی به مواد افیونی و اعتیاد انجام شود. برای شروع دوره درمانی ترک بوپرنورفین، پزشک باید از مقدار مصرف، مدت زمان مصرف و شرایط جسمی بیمار آگاهی داشته باشد تا بتواند دوره درمان اعتیاد شخص را بصورت سمزدایی بستری تدریجی و یا سمزدایی فوق سریع تشخیص دهد. همچنین با توجه به مقدار و دلیل مصرف فرد، پزشک و روانشناس میتوانند علائم ترک او را کنترل کنند.
اگر خود یا یکی از اطرافیانتان در دام اعتیاد به قرص بوپرنورفین گرفتار شدهاید، حتماً به مراکز درمان اعتیادی مراجعه کنید که در زمینه ترک قرص ب2 تخصص دارند. چون بوپرنورفین یک ماده افیونی و مخدر است، ترک اعتیاد آن بسیار دشوار است. با این حال اگر از متخصصین ماهر و با تجربه کلینیک شبانهروزی ترک اعتیاد دکتر جوادی کمک بگیرید، می توانید بر این مشکل نیز غلبه کنید و زندگی پرباری را بدون وابستگی به مواد مخدر در پیش بگیرید.
ویژگی های کلینیک تخصصی دکتر جوادی:
پیگیری پس از درمان
جديدترين روش مصرف داروي نالتروكسان استفاده از ايمپلنت آن است. از ويژگي هاي اين روش استفاده طولاني مدت بدون نياز به مصرف روزانه خوراكي آن است با اين روش همواره مقدار مشخصي از دارو وارد بدن ميشود.در درمان اعتياد و وابستگي به انواع مخدر ها قرص ب2 و… و همچنين درمان وابستگي به الكل و ديگر مواد توهم زاها مثل ماري جوآنا ( حشيش ) نيز مؤثر است ، اين روش باعث كاهش وسوسه ي فرد براي مصرف مجدد و هم چنين بروز علائم محروميت ناشي از عدم مصرف مواد مخدر ميشود و افرادديگر لذتي از مصرف نمي برنددر كلينيك تخصصي روانپزشكي و ترك اعتياد دکتر جوادی بعداز سم زدايي ، كاشت نالتروكسان توسط جراح انجام ميشود و فرد بهتر است براي رواندرماني هفته اي يكبار به روانشناس و ماهي يكبار براي ويزيت روانپزشكي با دكتر خود در ارتباط باشد تا به نتيجة قطعي و بهبودي كامل خود برسد.
ترک ب2 چند روز طول میکشد؟
مدت زمان ترک ب 2 به عواملی مانند: شرایط سنی شخص مصرف کننده، مدت زمان مصرف و دوز مصرفی B2 در روز بستگی دارد و میتواند یک هفته تا سه هفته دوره بستری بیمار زمان ببرد.
بهترین روش ترک ب2 چیست؟
دریافت برنامه درمانی جامع برای ترک اعتیاد ب2 در کلینیک دکتر جوادی این امکان را به بیماران خود میدهد که بهترین روش ترک اعتیاد را طبق شرایط خود انتخاب کنند.
چگونه ب2 را ترک کنیم؟
برای ترک همیشگی قرص ب2 و کنترل علائم ترک میبایست دوره بستری برای ترک ب2 تحت نظر پزشک متخصص ترک اعتیاد صورت بگیرد و بعد از زمان سم زدایی نیز دوره درمانی خود را تحت نظر پزشک و روانشناس ادامه دهید.
دکتر مسعود جوادی موسس و صاحب امتیاز کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی، دارای 15 سال سابقه کار تخصصی در حوزه اعتیاد، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی.