یکی از داروهایی که برای مقابله با اختلالهایی مانند حملات اضطراب، استرس و ترس از آن استفاده میشود، کلونازپام است که تحت نام تجاری کلونوپین نیز به فروش میرسد. از این دارو برای پیشگیری و کنترل تشنج نیز استفاده میشود.
کلونازپام همچنین به عنوان داروی ضد تشنج یا ضد صرع شناخته شده است و برای درمان حملات هراس هم میتوان از آن استفاده کرد. کلونازپام با آرام کردن مغز و اعصاب کار میکند. متعلق به طبقهای از داروها به نام بنزودیازپین ها است. این دسته از داروها جزء پرکاربردترین داروهایی هستند که به عنوان داروی ضدافسردگی و آرامبخش توسط روانپزشکان تجویز میشوند.
کلونوپین (کلونازپام) یکی از اعتیادآورترین و خطرناکترین داروهایی است که امروزه برای بیماران تجویز میشود. با توجه به عوارض کلونازپام، به جرات میتوان گفت که این دارو حتی از کوکائین نیز خطرناکتر است.
کلونوپین یک نام تجاری برای داروی کلونازپام است. قرص کلونازپام، بهترین قرص خوابآور و آرامبخش بوده و از دسته بنزودیازپینها است که بر نحوه عملکرد مواد شیمیایی مغز تأثیر میگذارند. همچنین این دارو به کاهش اضطراب کمک میکند، میتواند اختلالات تشنج را درمان کند و ممکن است برای درمان اختلالات هراس نیز مورد استفاده قرار گیرد. افرادی که از داروی کلونازپام استفاده میکنند، گاهی از نظر جسمی و روانی به این قرص اعتیاد پیدا میکنند.
در صورت مصرف بیرویه قرص خواب کلونازپام، فرد دچار سوءمصرف مواد شده و آثار منفی زیادی برای وی ایجاد میشود. بنابراین مهم است که دارو را زیر نظر دکتر و طبق دستورالعمل مصرف کنید. اگر به هر روشی غیر از آنچه پزشک در نظر داشته است از این قرص استفاده کردهاید، باید برای ترک کلونازپام به مراکز تخصصی درمان و ترک اعتیاد مراجعه کنید.
هر دارویی در کنار فوایدی که در یک بازه زمانی محدود برای بدن دارد، قطعاً عوارضی نیز به همراه دارد. پزشک با علم به عوارض قرص کلونازپام، در صورت لزوم برای یک دوره درمانی کوتاه اقدام به تجویز این دارو میکند. بیمار باید دارو را دقیقاً مطابق دستور پزشک مصرف کند و در پایان دوره درمان از مصرف کلونازپام بدون اطلاع پزشک خودداری کند.
عوارض مصرف کلونازپام میتواند در افراد مختلف به گونهای متفاوت بروز کند، در صورتی که تمایل به کسب اطلاعات بیشتر در خصوص عوارض قرص کلونازپام دارید، حتماً مقاله «عوارض قرص کلونازپام» را در همین سایت مطالعه کنید. در زیر عوارض شایع آن به صورت مختصر نام برده شده است:
بسیاری از مصرفکنندگان این دارو در جلسات مشاوره از ما میپرسند که آیا کلونازپام اعتیادآور است؟ بله، در صورت مصرف بیش از حد کلونازپام یا مصرف مداوم دارو در طولانی مدت، کلونازپام به شدت اعتیادآور است و ایجاد وابستگی میکند. متاسفانه اغلب مصرفکنندگان کلونازپام پیش از مصرف آن اطلاعی از اعتیادآور بودن این قرص نداشتهاند. به دلیل اثرات آرامبخش این دارو در بدن، ممکن است افراد برای بهتر شدن حال خود و بدون توجه به دوز تجویز شده توسط پزشک، اقدام به مصرف بیش از حد دارو کنند که در نهایت منجر به اعتیاد کلونازپام میشود.
تحقیقات نشان میدهد که اگر کلونازپام را برای مدت کوتاهی مصرف کنید (۲ تا ۴ هفته)، اعتیادآور نخواهد بود. اگر بیش از ۲ تا ۴ هفته کلونازپام مصرف کنید، باید قبل از قطع مصرف به تدریج دوز دارو کاهش یابد.
همانطور که گفتیم از قرص کلونازپام برای درمان اضطراب و استرس نیز استفاده میشود، به همین دلیل خوابآلودگی یکی از واضحترین عوارض این داروی خوابآور و آرامبخش است که حتی در اولین دوز کلونازپام نیز قابل احساس است. درنتیجه در طول دوره درمان با این دارو باید از انجام کارهایی که نیاز به دقت دارند، مثل کار کردن با ماشین آلات صنعتی، رانندگی و … خودداری کنید.
هنگام مصرف کلونازپام هرگز الکل مصرف نکنید، زیرا این خطر وجود دارد که شما به یک خواب خیلی عمیق فرو بروید و ممکن است در بیدار شدن دچار مشکل شوید و حتی به کما بروید.
دوز کلونازپام برای بیخوابی نباید کمتر یا بیشتر از میزان تجویز شده توسط پزشک باشد. پزشک ممکن است گاهی اوقات برای رفع بیخوابی، دوز شما را تغییر دهد تا مطمئن شود که کلونازپام به درستی کار میکند. به طور معمول، شما نباید این دارو را بیش از ۹ هفته مصرف کنید، اما متخصص ممکن است در صورت لزوم آن را برای مدت طولانی تجویز کند. در صورت مصرف کلونازپام برای خواب، فقط طبق دستور پزشک و در ساعات معین از آن استفاده کنید.
بدون مشورت با روانپزشک ترک اعتیاد، مصرف این دارو را قطع نکنید. ممکن است با قطع ناگهانی کلونازپام شرایط بدتر شود. یکی از ویژگیهای اصلی اعتیاد به مواد این است که هرگونه تلاش در راستای قطع مصرف مواد، منجر به بروز علائم دردناک و طاقتفرسای خماری میشود. ذهن و بدن انسان در اثر قطع ناگهانی مصرف مواد اعتیادآور قدرتمند، سر به شورش برمیدارند. قرص کلونازپام نیز از این قاعده مستثنی نیست.
چنانچه فردی که یک ماه آن را مصرف کرده است، بخواهد مصرف دارو را به یکباره قطع کند، در اثر این قطع ناگهانی کلونازپام دچار علائم آزاردهندهای از قبیل موارد زیر خواهد شد:
قرص کلونازپام مشتقات مورفین ندارد و مخدر نیز نیست، ولی مصرف همزمان آن با داروهای دیگر ممکن است احتمال بروز مشکلات حاد تنفسی، کما یا مرگ را بالا ببرد. بعنوان مثال داروهای زیر در صورت مصرف همزمان با کلونازپام باعث تداخل دارویی میشوند:
در صورت مصرف کلونازپام با هر یک از این داروها و بروز علائمی مثل سرگیجه، سبکی سر، خواب آلودگی شدید، تنفس کند یا دشوار، بلافاصله با پزشک خود یا اورژانس تماس بگیرید. نوشیدن الکل یا مصرف تریاک و دیگر مواد مخدر و محرک، در طول دوره درمان با کلونازپام نیز خطر ابتلا به این عوارض خطرناک را افزایش میدهد.
از داروهای گیاهی مانند سنبل الطیب یا گل مریم با کلونازپام استفاده نکنید، زیرا میتوانند اثرات خوابآور کلونازپام را افزایش دهند.
زمان تنها راه حل قطعی برای از بین بردن اثر قرص کلونازپام است. اثرات مصرف و خماری کلونازپام با گذشت زمان و سوختوساز از بدن خارج میشود. در این مدت برای تسریع در از بین بردن اثر قرص کلونازپام میتوانید فعالیتهای زیر را انجام دهید:
اکثر داروهای دسته بنزودیازپینها در تست اعتیاد استاندارد تشخیص داده میشوند. البته برخی از این داروها مانند کلونازپام و آلپرازولام ممکن است در تست اعتیاد معمولی نشان داده نشوند. اما کلونازپام در تست بنزودیازپین قابل تشخیص است.
علائم قطع مصرف کلونازپام در کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی توسط پزشکان متخصص ترک اعتیاد قابل کنترل است، این مجموعه با در اختیار داشتن کادر متخصص و محیطی آرام به همراه امکانات هتلینگ و رفاهی، آماده ارائه بهترین روشهای درمانی روز دنیا به بیماران میباشد.
کلونازپام نیمه عمری در حدود ۲۰ تا ۵۰ ساعت در بدن فرد دارد. به همین دلیل کلونازپام مقدار بیشتری نسبت به داروهای مشابه در بدن باقی میماند. نیمه عمر یک دارو به مدت زمانی که طول میکشد تا بدن فرد نیمی از دوز مصرف شده را از بین ببرد، گفته میشود.
توجه داشته باشید که عوامل مختلفی در نتیجه و مدت زمان باقی ماندن کلونازپام در بدن میتواند تأثیرگذار باشد، برخی از این موارد عبارتند از:
مصرف داروهای حاوی بنزودیازپین مانند کلونازپام، میتواند برای بیماران مبتلا به اختلالهای اضطراب مفید باشد. اما کلونازپام برای افرادی که این دارو را صرفاً برای بیخوابی یا به دلیل لذت بردن از اثرات تسکیندهندگی و آرامشبخشی آن مصرف میکنند، خطرناک است.
اگر در مورد چگونگی ترک کلونازپام سوال دارید، باید بگوییم که ترک کلونازپام با قطع مصرف این دارو شروع میشود. اما بدلیل بروز علائم ترک، این فرآیند باید به دقت مدیریت شود. متخصصان تاکید کردهاند که قطع ناگهانی کلونازپام اثرات بسیار نامطلوبی بر جسم و روح افراد میگذارد.
قطع تدریجی کلونازپام تحت نظارت پزشک، ایمنترین روش برای ترک اعتیاد به این قرص محسوب میشود. در مرحله مراقبتهای بعد از ترک اعتیاد، برنامه درمانی شامل مشاوره فردی، مشاوره گروهی و تشکیل گروه درمانی پیاده میشود. بیماران بعد از گذراندن این دوره درمانی، میتوانند نتیجهای را که از دوره ترک اعتیاد کلونازپام به دست آوردهاند را حفظ کنند و همچنان پاک بمانند.
مردم ایران از قدیم به درمانهای خانگی علاقه داشتهاند، ولی متاسفانه بیماریهای امروزی دیگر در خانه قابل درمان نیست. ترک کلونازپام نیز از این قانون مستثنی نیست و به دلیل اینکه این دارو از خانواده بنزودیازپینهاست، باید از ترک آن در خانه و به روش غیراصولی پرهیز کنید. ترک ناگهانی کلونازپام در منزل یا تداخل دارویی آن بدلیل عدم آگاهی، علت بسیاری از مسمومیتها با این دارو گزارش شده است.
ترک کلونازپام نیز مانند ترک داروهایی مانند لورازپام، آلپرازولام، ریتالین، متادون و … باید در مرکز ترک اعتیاد و تحت نظارت دقیق پزشک صورت بگیرد. متخصص ترک اعتیاد در صورت صلاحدید از جایگزین قرص کلونازپام برای ترک راحتتر این دارو استفاده میکند.
ترک کلونازپام در خانه به دلیل عدم توانایی در کنترل علائم ترک، موجب عود اعتیاد در فرد میشود. عود اعتیاد یا لغزش در افراد معتاد به بنزودیازپینها شایع است، به منظور کاهش و به حداقل رساندن عود احتمالی و جلوگیری از عواقب ناگوار، درمان و حمایت روانشناختی در هنگام ترک بنزودیازپین از اهمیت حیاتی برخوردار است.
درمانگر باید راههایی غیر از مصرف دارو را برای مقابله با استرس به بیمار آموزش دهد. یکی از اهداف اصلی مشاوره ترک اعتیاد در کلینیک تخصصی ترک اعتیاد دکتر جوادی این است که مراجعین یاد بگیرند، چگونه میتوانند موقعیتهای دشوار را صرفاً بدون پناه بردن به دارو یا الکل با موفقیت پشت سر بگذارند.
پیشگیری از عود اعتیاد یکی از مؤلفههای اصلی درمان بیماری اعتیاد است و روانشناس متخصص ترک اعتیاد در این مرحله به بیمار نشان میدهد که چگونه میتواند محرکهایی را که او را به مصرف دوباره مواد تشویق میکند، پیشبینی کند. همچنین بیماران چگونگی کنترل واکنشها، چگونگی متمرکز شدن بر یک موقعیت دشوار و پشت سر گذاشتن آن بدون مصرف مواد و مقابله با میل به مصرف دوباره مواد را آموزش میبینند.
بیماران بستری و سرپایی در کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی مهارتهایی را نیز برای مقابله با وسوسه مصرف مواد و مدیریت استرس به روشهایی مثبت و سالم به دست میآورند. سودمندی کسب این مهارتها در ترک ایمن و موفقیتآمیز قرص کلونازپام به اثبات رسیده است.
خوشبختانه به لطف سمزدایی و مشاوره اعتیاد بعد از ترخیص، دیگر هیچ فردی مجبور نیست که تا پایان عمر در بند اعتیاد به کلونازپام گرفتار بماند و به راحتی قادر به ترک خواهد بود. رفتار درمانی شناختی (CBT) نیز ممکن است به عنوان مکمل در طول درمان اعتیاد به بنزودیازپینها استفاده شود.
دلیل اصلی مصرف کلونازپام، مدیریت درد، کاهش استرس یا تجربه سرخوشی و نشئگی با دارویی قانونی، هر چه که باشد؛ در هر حال به کمک پزشکان متخصص ما در مرکز ترک اعتیاد دکتر جوادی واقع در تهران میتوانید از اعتیاد به آن نجات پیدا کنید.
برای درمان قطعی وابستگی به قرص کلونازپام، کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی با کادر متخصص خود آماده ارائه مشاوره به بیماران اعتیاد میباشد. برای اطلاع از چگونگی ترک کلونازپام و رهایی از آثار منفی این دارو با ما تماس بگیرید.
سلام خسته نباشید من مدت یک سال برای مشکل کهیر دکتر پوست برام کپسول دوکسپین تجویز کرد بعد این دوره احساس کردم افسرده شدم بعد قطع کردم یه مدت کلروپرکساید استفاده کردم بعد به دکتر مغز و اعصاب مراجعه کردم سرترالین تجویز کردن ولی به من نساخت بعد قطع کردم. بعد از اون دکتر داخلی برام کلونازپام تجویز کرد شبی نصفی و الان برای خوابم تاثیر گذاشته ولی صبحا پادرد شدیدی دارم و باز هم احساس استرس هیجان دارم برای قطع دارو چه راه کاری دارید منو راهنمایی کنید ممنون مبشم
سلام دوست عزیز
شما باید به روانپزشک مراجعه کنید و تحت نظارت او برای ترک وابستگی به دارو و حتی درمان افسردگی اقدام کنید. مصرف خودسرانه و یا قطع ناگهانی و خودسرانه داروهای ضدافسردگی یا خوابآور موجب عوارض بسیار خطرناکی برای شما میشود. ما به شما توصیه میکنیم در اسرع وقت به روان پزشک مراجعه و با بیان سوایق دارویی خود از او کمک بگیرید. برای دریافت نوبت مشاوره میتوانید با شماره ۴۱ ۲۲ ۲۲ ۲۲- ۰۲۱ تماس بگیرید.