ترک داروهای ضد افسردگی یک موضوع حیاتی و پیچیده است که نیازمند مطالعه و فهم دقیق تاثیرات و راهکارهای متعددی است. داروهای ضد افسردگی برای کنترل و مدیریت اختلالات افسردگی تجویز میشوند، اما ترک این داروها نیز چالشهایی را به همراه دارد. ترک این داروها نیازمند برنامهریزی دقیق، حمایت پزشکی و روانشناختی مناسب است تا افراد بتوانند این فرآیند را با موفقیت طی کنند.
برای ترک دارو ضد افسردگی چه باید کرد؟
برای ترک داروهای ضد افسردگی، انتخاب یک روش مؤثر و مناسب بسیار حائز اهمیت است. روشهای مختلفی برای ترک این داروها وجود دارند که میتوان به مراجعه به کلینیک ترک اعتیاد اشاره کرد که تخصصی در این زمینه فعالیت میکند. کلینیکها تحت نظر پزشکان و متخصصان مجرب و تجربهدار عمل میکنند و افراد را در فرآیند ترک داروهای ضد افسردگی راهنمایی میکنند. از جمله روشهای مورد استفاده در کلینیک دکترجوادی میتوان به مشاوره فردی و گروهی، استفاده از روشهای روانشناختی مانند درمان شناختی رفتاری، ترکیب درمانی با داروهای دیگر، مدیریت عوارض و سمپتومها و تدابیر تغذیهای و ورزشی اشاره کرد. این روشها با همکاری و توجه به وضعیت و نیازهای هر فرد، تاثیر بیشتری در فرآیند ترک داروهای ضد افسردگی ایجاد میکنند.
بهترین مرکز ترک دارو ضد افسردگی
وابستگی به دارو های ضد افسردگی یکی از مشکلاتی است که افراد مبتلا به این بیماری ها معمولاً دچار آن می شوند و باید اقدام به ترک داروی ضد افسردگی کنند. افسردگی تا حدی بیماری قابل درمانی است اما با توجه به آمار سازمان بهداشت جهانی کمتر از 50 درصد از افرادی که در سراسر جهان تشخیص افسردگی دارند درمان می شوند. از آنجایی که افراد مبتلا به افسردگی نمیخواهند بیماریشان را بپذیرند، بیشتر از درمانهای تخصصی، سعی میکنند علائمشان را از طریق ایجاد تغییر در سبک زندگی بهبود دهند. برخی بیماران نمیدانند که چطور باید افسردگی را مدیریت کنند و بیماری تشخیص داده شده را نادیده میگیرند، به این امید که بیماری سرانجام برطرف شود. اما این کار تنها به تشدید بیماری میانجامد. اختلال افسردگی جنبههای مختلفی از زندگی فرد، از جمله روابط اجتماعی را تحتالشعاع قرار میدهد. عدم درمان افسردگی منجر به تشدید علائم شده و سلامتی بیمار را به خطر میاندازد. اگر اقدامی تخصصی برای درمان افسردگی انجام نشود، این بیماری ادامه پیدا کرده و روز به روز تشدید می شود. درمان دارویی و گفتگو درمانی دو رویکرد متداولی هستند که معمولاً برای درمان افسردگی به کار برده میشوند، البته چنانچه نتیجه رضایتبخشی از این دو روش به دست نیاید، میتوان از روشهای دیگر نیز بهره گرفت. روانشناسان ما در کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی ، ترکیب مشاوره و تجویز دارو را موثرتر از هر یک از این روشها به تنهایی میدانند.
افسردگی یک بیماری روانی قابل درمان است. با این حال بر اساس آمار سازمان بهداشت جهانی، کمتر از ۵۰ درصد افرادی که در سراسر جهان مبتلا به افسردگی تشخیص داده میشوند، تحت درمان قرار میگیرند.
از آنجایی که افراد مبتلا به افسردگی نمیخواهند بیماریشان را بپذیرند، بیشتر از آن که از درمانهای تخصصی بهره بگیرند، سعی میکنند علائمشان را از طریق ایجاد تغییر در سبک زندگی بهبود دهند. برخی بیماران نمیدانند که چطور باید افسردگی را مدیریت کنند و بیماری تشخیص داده شده را نادیده میگیرند، به این امید که بیماری سرانجام برطرف شود. اما این کار تنها به تشدید بیماری میانجامد.
مشاوره برای درمان افسردگی ناشی از اعتیاد
برگزاری جلسات مشاوره در کلینیک دکتر جوادی به بیماران کمک میکند تا دیدگاه متفاوتی درباره علل افسردگیشان پیدا کنند، شرایط کلیشان را از دید فردی بیطرف بررسی کنند و روشهای جدیدی را برای ایجاد تغییر در زندگی یاد بگیرند که برای بهبود روابط و حل مشکلاتشان مفید باشد. مشاوره، مزایای متعددی برای بیماران افسرده دارد. مشاوره افسردگی به بیماران کمک میکند تا به شناخت بهتری از الگوهای روابطشان برسند، روابط بهتر و سالمتری را برقرار کنند و روابط فعلیشان را بهبود دهند.
سریعترین درمان افسردگی ناشی از مواد مخدر
۱. درمان بستری
بیمار در روش درمان بستری تحت نظارت شبانهروزی کادر پزشکی قرار دارد، همچنین حمایت ویژه و همه جانبهای را برای درمان افسردگی دریافت میکند. متخصصین اعصاب و روان در زمان بستری بیمار، اطمینان حاصل میکنند که شخص داروها را طبق دستور مصرف میکند و در جلسات مشاوره فردی و گروهی شرکت میکند. چنانچه محیط خانه به گونهای نباشد که بیمار حمایت کافی را برای انجام یک درمان موفق دریافت کند، درمان بستری ضرورت مییابد. بیماران بستری در محیط کلینیک، فضای لازم را برای تمرکز کردن بر روی بهبود حالشان در اختیار دارند و از خواستهها و عاملهای استرسزای معمول دور میشوند.
۲. الکتروشوک درمانی (ECT)
اگر بیمار واکنش مناسبی به مشاوره یا درمان دارویی نشان ندهد، پزشک الکتروشوک درمانی ECT را توصیه میکند؛ در این روش تحریک الکتریکی کوتاه مدتی بر مغز اعمال میشود. الکتروشوک درمانی (شوک درمانی) روش موثری است که متاسفانه رسانههای عمومی تصویر نامناسبی را از آن به عنوان درمانی بیرحمانه ارائه دادهاند. حال آن که الکتروشوک درمانی در واقعیت درمانی پزشکی است که توسط متخصصین مجرب و آموزش دیده و تحت بیهوشی عمومی انجام میشود. الکتروشوک درمانی یکی از موثرترین روشها برای درمان افسردگی شدید به شمار میآید. شوک درمانی اثرگذاری سریعی دارد، به همین دلیل بسیاری از پزشکان این روش را برای درمان افسردگی شدید، اختلالات حاد روانی و میل به خودکشی انتخاب میکنند. منتظر ماندن برای اثرگذاری داروهای ضدافسردگی یا مشاوره برای بیماری که به خودکشی فکر میکند، خطرناک است.
۳. تحریک مکرر مغناطیسی مغز (RTMS)
سازمان غذا و دارو، مناسب بودن تحریک مکرر مغناطیسی مغز (RTMS) را برای درمان افسردگی حاد که به دیگر روشهای درمان واکنش نشان نداده، تایید کرده است. آرتیاماس نوعی درمان مبتنی بر تحریک مغز است که از سال 1985 برای درمان افسردگی به کار برده شده است. در این روش از مغناطیس برای تحریک نقاط خاصی از مغز استفاده میشود. چنانچه مشاوره و درمان دارویی کمکی به درمان افسردگی نکند، متخصص درمان RTMS را توصیه میکند. معمولاً ابتدا داروهای ضدافسردگی تجویزی به مدت حداقل چند ماه مصرف میشود، اگر درمان دارویی موثر نباشد، متخصص سلامت روان امکان انجام تحریک مغناطیسی را بررسی میکند.
No Data Found
داروی درمان افسردگی (بهترین داروی ضد افسردگی برای ترک اعتیاد)
برخی بیماران داروهایی را برای درمان افسردگی مصرف میکنند، اما چون اثرگذاری داروها آنی نیست، بیماران که متوجه بهبودی در وضعیتشان نمیشوند، مصرف دارو را قطع میکنند. به علاوه عوارض جانبی داروهای ضدافسردگی در چند روز نخست چنان آزاردهنده است که بیماران را به این فکر میاندازد که به داروی متفاوتی نیاز دارند یا پیشبینی میکنند که این دارو کمکی به بهبود حالشان نخواهد کرد. چنین طرز فکری کمکی به درمان افسردگی نمیکند، چرا که عوارض داروی درمان افسردگی در اکثر موارد ظرف چند روز از بین میرود. از جمله عوارض جانبی داروهای ضدافسردگی میتوان به اسهال، حالت تهوع، سردرد و خستگی شدید اشاره کرد. مصرف بعضی داروها و ویتامینها نیز میتواند برای درمان افسردگی مفید باشد. هرچند سودمندی منیزیم در بهبود علائم افسردگی نشان داده شده است، اما مصرف منیزیم معمولاً توصیه نمیشود. افسردگی به درمان مناسب نیاز دارد و ویتامینها فقط میتوانند کمک کنند، اما بیماری را درمان نمیکنند.
اعتیاد به دارو های افسردگی
دارو های ضد افسردگی انواع مختلفی دارند. مواد مخدر باعث ایجاد احساس سرخوشی و میل به ادامه مصرف میشوند، اما داروهای ضدافسردگی چنین اثراتی را ندارند. با این حال موضوعی که در رابطه با داروهای ضدافسردگی وجود دارد این است که این داروها، با افزایش سطح سروتونین و دوپامین، میزان زیادی از اضطراب و استرس فرد را کاهش میدهند، خواب و زندگی او را منظم میکنند و باعث ایجاد احساس بهتری در او میشود. بسیاری از آن ها باعث ایجاد سرخوشی در فرد می شوند که در صورت مصرف بیش از اندازه حتی تحت نظر پزشک احتمالاً فرد به این دارو ها معتاد می شود. ترک قرص ضد افسردگی خود معضلی بزرگ به شمار می آید خصوصاً زمانی که فرد تحت نظر پزشک داروها را استفاده نکرده و به صورت خودخواسته و بدون نظر پزشک دارو مصرف کرده باشد. درمان وابستگی به داروهای ضد افسردگی از موارد مهمی است که فرد باید بعد از درمان افسردگی در دستور کار خود قرار دهد پزشک برای رفع اعتیاد فرد به دارو های ضد افسردگی از روش های خاصی استفاده می کند که نمونه آن کاهش تدریجی مصرف این داروهاست.
عوارض داروهای ضدافسردگی
داروهای ضدافسردگی در ابتدای مصرف ممکن است مشکلاتی ایجاد کند، اما بهطور معمول به گذشته زمان این مشکلات نیز بهبود مییابند. عوارض جانبی انواع داروهای ضدافسردگی، بهصورت کلی شامل موارد زیر است:
• اضطراب و احساس آشفتگی؛
• احساس بیماری؛
• سوءهاضمه و معده درد؛
• اسهال یا یبوست؛
• از دست دادن اشتها؛
• سرگیجه و سردرد؛
• بیخوابی یا خواب آلودگی شدید؛
• کاهش میل جنسی.
امکانات مرکز ترک اعتیاد
- روانپزشکی کودک نوجوان
- امکانات درمانی جراحی مغز و اعصاب
- امکانات درمانی جراحی عمومی
- امکانات درمانی گوش حلق و بینی
درمان افسردگی و اختلالهای همزمان
معمولاً بیماری های دیگری که در فرد وجود دارد علائم افسردگی را پوشش می دهند. احتمال زیادی دارد که علائم افسردگی با سایر بیماری ها اشتباه گرفته شود. در این موارد سعی بر رفع علائم است و ریشه اصلی افسردگی در فرد باقی مانده و درمان نمی شود. افسردگی واکنشی هیجانی نسبت به اختلالات خاصی مانند اعتیاد به مواد مخدر نیست. اما خود می تواند عاملی برای ایجاد بیماری های دیگر باشد. از این رو مهم است تا افسردگی ریشه ای فرد در کنار سو مصرف مورد درمان قرار بگیرد. اختلال همزمان حالتی است که بیمار همزمان به ناراحتی روانی (مانند افسردگی) و اختلال سوءمصرف مواد مبتلا باشد. افسردگی و اعتیاد معمولاً در کنار هم رخ میدهند. بیمارانی که تحت درمان اختلال همزمان قرار میگیرند، معمولاً مداخلهها و مراقبتهای لازم را همزمان برای هر دو اختلال دریافت میکنند تا احتمال موفقیت درمان افزایش یابد. اعتیاد به مغز آسیب وارد می کند. وقتی که اعتیاد را ترک می کنیم این اثرات یک شبه محو نمی شوند بلکه به صورت عوارض و بیماری ها یا اختلالات مختلف خود را در فرد نشان می دهند. برای درمان این نوع افسردگی ها معمولاً روانپزشکان و متخصصان ترک اعتیاد از دارو های ضد افسردگی استفاده می کنند.
بهترین داروی ضد افسردگی برای ترک اعتیاد در واقع باید توسط روانپزشک ترک اعتیاد معالج تجویز شود و خود درمانی در زمینه این مشکلات اصلا منطقی و عاقلانه نیست. قطع داروی ضدافسردگی در این موارد حتماً باید زیر نظر پزشک صورت گیرد در مواردی قطع دارو بدون تکمیل درمان یا روش های درست قطع داروی ضد افسردگی ممکن است به بد حال شدن فرد بینجامد. به همین دلیل در استفاده و قطع این دارو ها حتماً از نظرات پزشک و تجویز وی استفاده کنید. در صورتی که فرد به داروی افسردگی اعتیاد پیدا کرده باشد باید به طور مخصوص از روش ترک قرص ضد افسردگی استفاده کند. انواع روش های مختلف برای درمان این دارو ها وجود دارد که عموماً با استفاده از مرحله اول سم زدایی شروع می شوند. درمان مصرف قرص ضد افسردگی به هر طریقی که بخواهد انجام شود باید تحت نظر متخصص ترک اعتیاد باشد. متخصصان ترک اعتیاد از روش های نوین و جدیدی برای ترک اعتیاد افرا د به انواع مواد اعتیاد اور استفاده می کنند. چنانچه هر دو اختلال به طور همزمان درمان شود، بیمار میتواند علائم هر اختلال را مدیریت کند. اگر عارضه همزمان اختلالی مانند سوءمصرف مواد مخدر باشد، باید طرح درمان جامعی برای بیمار تهیه شود؛ درمان معمولاً با سم زدایی مواد از بدن و با مشاوره و مراقبتهای پس از درمان ادامه مییابد. بیماران برای ایجاد زندگی در زمان ترک و درمان جدید به حمایت اطرافیان نیاز دارند.
افسردگی و سوءمصرف مواد
اگر بیمار سوءمصرف مواد مخدر یا الکل را در طول درمان افسردگی ادامه دهد، ممکن است افسردگیاش تشدید شود. مشاوره پس از سم زدایی در کلینیک دکتر جوادی برای درمان اختلالهای همزمان افسردگی و سوءمصرف مواد به کار برده میشود. درمان همزمان هر دو اختلال پس از پاکسازی بدن از مواد مخدر به دو روش سرپایی یا بستری انجام میشود.
رفتاردرمانی به بیماران کمک میکند تا رفتارهای مخرب مربوط به سوءمصرف مواد را که مانع درمان افسردگی میشود و علائم اعتیاد را شدیدتر و غیرقابل تحمل میکند را بهتر درک کنند. درمان اختلالهای همزمان ایجاب میکند که تاکتیکهایی برای پرهیز از محرکهای مصرف مواد مخدر در بیمار نهادینه شود، بیمار با تکیه بر حمایت اطرافیانش تغییرات مثبتی را در سبک زندگی ایجاد کند و برنامههای عملیاتی و کاربردی برای مواقع عود اعتیاد تهیه شود. بیمار به کمک این روشها رفتارهای منفی را شناسایی میکند و اهداف مثبتی را برای خود تعریف میکند.
اگر خود یا یکی از عزیزانتان به درمان نیاز دارید، همکاران ما در کلینیک دکتر جوادی آمادهاند تا به شما کمک کنند. بیماران دچار افسردگی میتوانند درمانهای موثری را در این مرکز دریافت کنند. برای دریافت اطلاعات بیشتر درباره افسردگی همین امروز با ما تماس بگیرید.