۰۲۱-۷۹۴۴۱
کلینیک ترک دکتر جوادی

تاثیر تغذیه و ورزش بر ترک اعتیاد

آخرین تاریخ آپدیت: 1403/08/20
امتیاز به نوشته:
5/5

کمپ‌های بازپروری و درمان اعتیاد به مواد مخدر عموماً تأثیر تغذیه و ورزش بر ترک اعتیاد را نادیده می‌گیرند. علت چشم‌پوشی کردن از اهمیت نقش تغذیه و ورزش این است که مدت اقامت معمول بیماران در کمپ ترک اعتیاد کوتاه‌تر از آن است که متخصصین برای این جنبه‌های درمان اولویت قائل شوند. علیرغم این واقعیت تردیدی نیست که تغذیه مناسب و ورزش سالم برای موفقیت درمان ترک اعتیاد و بازیابی سلامتی دوباره بیماران حیاتی است.

بیماران دچار اعتیاد عموماً اهمیتی به خود نمی‌دهند و به خوبی از خودشان مراقبت نمی‌کنند. این گروه از بیماران عادت‌های غذایی ناسالمی پیدا می‌کنند و علاقه‌ای به ورزش کردن نشان نمی‌دهند. اگر قصد پاک‌سازی بدن از مواد مخدر را دارید، تغذیه و ورزش هر دو فاکتور بسیار مهمی برای بهبودی سلامت جسمی در دوران ترک اعتیاد به‌شمار می‌روند. با پیروی از رژیم غذایی مناسب و برنامه منظم ورزشی با توجه به شرایط فیزیکی هر شخص، می‌توانید بازهم به زندگی سالم خود برگشته و از بیماری‌هایی که بدلیل سوء مصرف مواد اعتیاد آور در کمین شما بودند، جلوگیری کنید.

[phoneshortcode desc=”مشاورین ما آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند.” phone=”02122222241″ phone_text=”02122222241″][/phoneshortcode]

تأثیر تغذیه بر بهبود دوره ترک اعتیاد

افراد مصرف کننده مواد اعتیادآور غالباً دچار سوءتغذیه می‌شوند، این مشکل تا حدی از عادت‌های غذایی ناسالم نشأت می‌گیرد. همچنین مواد مصرفی توانایی بدن را برای جذب مواد مغذی مختل می‌کند و در نتیجه به سوء تغذیه دامن می‌زند.

نوع کمبود تغذیه‌ای که بیماران اعتیاد به آن دچار می‌شوند عموماً به نوع ماده مصرفی بستگی دارد. برای مثال افرادی که مصرف کوکائین دارند، معمولاً از کمبود اسیدهای چرب امگا‌3 رنج می‌برند و یا کسانی که مصرف تریاک دارند، دچار کمبود ویتامین B6، ویتامین D، آهن و کلسیم می‌شوند. در این بین چون الکل باعث می‌شود که بدن مواد مغذی مفید را بدون جذب آن‌ها دفع کند، افراد وابسته به الکل به طیف وسیع‌تری از کمبودهای تغذیه‌ای دچار می‌شوند.

از علائم سوء تغذیه ناشی از اعتیاد می‌توان به اضطراب، بی‌خوابی، ضعف، دیر جوش خوردن زخم و نشانه‌های اولیه پوکی استخوان در زنان جوان به دلیل کمبود کلسیم اشاره کرد.

توصیه‌های غذایی برای تسهیل درمان ترک اعتیاد

چه غذایی در هنگام ترک اعتیاد بخوریم؟

با ایجاد چند تغییر بنیادی در تغذیه بیمارانی که در حال ترک اعتیاد هستند، می‌توانید تأثیر چشمگیر تغذیه و ورزش بر ترک اعتیاد را در روند بهبود آن‌ها به وجود آورید. هرچند بهترین کار برای طراحی یک رژیم غذایی مناسب مشاوره با متخصص تغذیه است، یک رژیم مناسب بعد از سم‌زدایی بدن از مواد مخدر معمولاً بر پایه توصیه‌های زیر طراحی می‌شود:

  • افزایش مصرف پروتئین:

    • پروتئین‌ها سرشار از آمینو‌‌‌‌ اسیدها هستند؛ آمینو اسید ماده اصلی تشکیل دهنده انتقال دهنده‌های عصبی است که در اثر اعتیاد آسیب می‌بینند.
  • افزایش مصرف چربی‌های سالم:

    • افزایش مصرف چربی‌های سالمی مانند دانه بذر کتان، روغن زیتون و امگا‌3‌ از طریق خوردن آجیل و ماهی‌های چرب در جذب بعضی ویتامین‌ها به بدن کمک می‌کند
  • افزایش مصرف میوه و سبزیجات:

    • چنانچه میوه و سبزیجات بیشتری در رژیم غذایی گنجانده شود، بیمار فیبر بیشتری دریافت می‌کند و در نتیجه فرآیند ترمیم و التیام دستگاه گوارش تسهیل می‌شود.
  • پرهیز از کافئین:

    • بی‌خوابی و اضطراب از علائم شایعی است که بیماران در حال ترک اعتیاد، به ویژه در مراحل اولیه درمان با آن مواجه می‌شوند. چون کافئین این علائم را تشدید می‌کند، مصرف فرآورده‌‎های حاوی کافئین باید محدود شود.
  • کاهش مصرف قند:

    • به بیماران توصیه می‌شود که با حذف فرآورده‌های حاوی افزودنی‌های قندی، میزان مصرف قند را کاهش دهند. کاهش مصرف قند باعث ثابت شدن میزان قند خون می‌شود و در نتیجه به رفع علائمی مانند افسردگی، اضطراب و نوسانات خلقی کمک می‌کند.

همچنین برای تقویت بدن بعد از ترک اعتیاد و تثبیت میزان قند خون به بیماران توصیه می‌شود که وعده‌های غذایی بیشتری را با حجم کمتر میل کنند؛ به این ترتیب بیمار هرگز دچار احساس سیری یا گرسنگی شدید نمی‌شود.

همچنین بخوانید: زمانبندی سم زدایی اعتیاد به مواد مخدر

تأثیر ورزش بر ترک اعتیاد

هر یک از بیماران باید ورزشی را که به آن علاقه دارد، پیدا کند و آن را با پشتکار انجام دهد تا بتواند مسیر سلامتی را آهسته و پیوسته طی کند. درست است که تمام ورزش‌ها مفید هستند، اما سودمندی ورزش‌های زیر برای بیماران مبتلا به اعتیاد در حال ترک مواد مخدر اثبات شده است.

بهترین تمرینات ورزشی برای ترک اعتیاد مواد مخدر:

  • کوهنوردی
  • یوگا
  • ورزش‌های گروهی
  • وزنه برداری

پیشنهاد می‌کنیم تمرینات ورزشی را از شدت کم و سبک شروع کنید تا به بدنتان آسیبی وارد نشود. در دراز مدت با تغذیه مناسب و مراقبت های بعد از دوره ترک اعتیاد، بدنتان ریکاوری شده و سلامت جسمی و روحی خود را مجدد بدست می‌آورید.

 

درمان بی حالی بعد از ترک اعتیاد

بیشتر برنامه‌های ترک اعتیاد کلینیک تخصصی روانپزشکی و ترک اعتیاد دکتر جوادی – شامل: روان درمانی، دارو درمانی، سم زدایی مواد مخدر از بدن و یا مشاوره و تمرکز برای کمک به بیمار است، تا بدانند که چرا با وجود روش‌های مؤثر در مدیریت احساسات، همچنان به رفتارهای اعتیاد آور خود ادامه می‌دهند. در این مرکز برنامه‌های درمانی جامعی به بیماران ارائه می‌شود که برای درمان بی‌حالی بعد از ترک اعتیاد و سبک زندگی سالم به بیماران توسط روانشناس متخصص ترک اعتیاد در جلسات گروهی و فردی آموزش داده می‌شود.

همان‌طور که متوجه شدید، ورزش و تغذیه نقش مهمی در درمان موفق اعتیاد به الکل و مواد مخدر دارد. به همین دلیل مهم است که مرکز درمانی را برای عزیزانتان انتخاب کنید که برنامه‌ای جامع برای ترک اعتیاد را ارائه دهد و خود را محدود به درمان‌های سنتی نکند.

اثر سوءمصرف مواد اعتیادآور بر مغز

تردیدی نیست که سوءمصرف الکل و مواد مخدر در درازمدت به بافت مغز آسیب می‌زند و منجر به بروز مشکلات متعدد می‌شود. اثر سوءمصرف مواد بر مغز مشابه اثر پیری است، یعنی اینکه مواد مخدر فرآیند تحلیل و از بین رفتن ماده سفید مغز را تسریع می‌کند. ماده سفید مغز بافتی است که انتقال اطلاعات و سیگنال‌ها را بین بخش‌های مختلف مغز انجام می‌دهد. در نتیجه وقتی ماده سفید تحلیل می‌رود، مشکلات بیشتری در یادگیری به وجود می‌آید، بیمار دچار ضعف حافظه می‌شود و عملکرد شناختیش مختل می‌شود. سوءمصرف مواد در موارد شدید حتی می‌تواند منجر به دمانس یا زوال عقل بشود.

1403/08/20

6 پاسخ به “تاثیر تغذیه و ورزش بر ترک اعتیاد”

  1. مهناز لنگران گفت:

    سلام .من همسرم .چند سال پیش اعتیاد داشت . وخودش بدلیل اینکه هرچه داشتیم ازدست داد تصمیم گرفت ک ترک کند ومنم هیچ اطلاعی نداشتم و خودش کمی گفت ومنم میدیدم بهتر شده ومنم هیچ اگاهی نداشتم درباره ترک اعتیاد .ازین مسله حدود ۷ سال میگذرد .باز دوسه سالیه میفهمم که دره ذره رفتارش تغییر میکنه .وشک کروم به اعتیادش. تصمیم داشتمدراینده جداشم ازش . دیشب گفتم بزار روشو باز کنم و بگمش که بیا اگه میکشی ترک کن .البته با بشویق و چاخان .اونم قبول کرد .اما هرچی گفتم بیابریم مشاور جایی قبول نکرد و قول داده که یواش یواش وبا ی قرصی دیگه که جایگزینش کنه ترک کنه منم قولش دادم که همراهش باشم ودرکش کنم .لطفا راهنمایی کنید

    • کلینیک دکتر جوادی گفت:

      سلام
      شما می‌توانید از برنامه‌ها‌ی جامعی که برای ترک اعتیاد در این کلینیک به بیماران و خانواده‌ها توسط روانشناسان متخصص ترک اعتیاد ارائه می‌شود، بهره مند شوید. جهت تعیین وقت ویزیت روانپزشک و روانشناس می‌توانید با شماره تلفن ۷۹۴۴۱-۰۲۱ تماس بگیرید، مشاوران ما در کلینیک آماده پاسخ گویی به سوالات شما هستند.

    • علی اسدی گفت:

      باسلام . بنظر بنده کار خوبی کردید که فرصتی بهش دادید و قصد دارید درکنارش و کمک حالش باشید. قطعا این کار شما از هر نظر خوب و کمک حال شوهرتون هست . به امید خدا وقتی خودش قبول کرد و برای ترک مواد اعلام آمادگی کرد ازش بخواهید که روش ترکشو هم انتخاب کنه . (در منزل یا در مراکز ترک اعتیاد) حضور شما در کنار ایشون و نه در مقابلشون هم انگیزه رو بالا میبره و هم کمکش میکنه که این دوران سپری کنه و به زندگی عادی برگرده.
      فقط این کار برای شما به اندازه خود شخص بیمار حساس و با اهمیت هستش چون باید مواظبش باشید و به عنوان شخصی که انتظار داره درکش کنید و کمکش کنید باید قوی باشید برای مثال بسیار صبور باشید و خیلی زود جا نزنید . هر روز که میگذره نسبت به روز قبل باید رفتار شما هم بهتر باشه قطعا چون خطر برگشت به سوی مصرف بعد از تمام شدن درد فیزیکی بیشتر هم میشه و یه مدت هم باید تحمل کنید تا از لحاظ فکری هم به آرامش برسه . سعی کنید حتی اگه حق با شماست حتی اگه کلافه شدید تو این مدت بروز ندید .چون یه فرد معتاد دنبال منطق نیست تو همچین مواقعی. نمیخام انرژی منفی بدم ولی ممکنه تو یکی دو هفته اول تو یه روز زحمت چند روزتون هدر بدید.
      پس اگه میخاید کمکش کنید و باور داشته باشه و با عنوان یک نیروی برتر برای ترک اعتیاد بهتون نگاه کنه باید شماهم خودتونو بسیار آماده کنید و قوی باشید.
      به امید خدا که دفعه اول کنار شما تبدیل به دفعه آخر ترک موادش بشه . اگر خدایی نکرده همه این کارهارو انجام دادید و بعد ی مدت باز سمت مواد رفت مثل خیلیا به یکباره عوض نشید ومقابلش واینستید و بگید من هر کاری کردم چون مواد ترجیح داد مثلا پس دیگه کاری باهاش ندارم..
      شما از این مطمعن باشید حتی در صورت مصرف مجدد کار شما و تلاش شما بی فایده نبوده و شک نکنید قدر تمام لحظاتی ک کنارش بودیدو میدونه و وقتی ببینه با وجود تکرار اشتباهش هنوز هم بهش فرصتی دادید از فرصتش بهتر از قبل استفاده میکنه. فراموش نکنید رفتار زننده بعضی از افراد خوانواده نسبت به بیمار باعث میشه که بیمار بهونه تراشی بکنه و حقیقتو واقعیتو انکار میکنه و ممکنه فاصله بگیره از عزیزان و راه خودشو برای بازگشت بسیار دور میکنه..
      اینجا فضای کافی برای توضیح کامل این بحث و حرفایی ک زدم نیست.
      درکل شما نباید انتظاری که از شخصیت و اراده و منطق شوهرتون داشتید نسبت به قبل مصرف در زمان ترک هم داشته باشید. مواد مخدر مخصوصا در مدت زمان ترک خود شخص و گول میزنه و رفتارهای ناشایست و برخوردهای نامربوط تو فکرو کار شخص بیمار میندازه و شخص بیمار تا حد زیادی متوجهش نیست و با بهونه تراشی واقعیتو کتمان میکنه..
      شما با این دید کمک شوهرتون باشید تا باهاشون کنار بیاید و بهتر عمل کنید و درکش کنید…
      و البته همه اینا بستگی به شخص و شخصیت و نوع موادو میزان آسیب مواد داره.. و برای شما ممکنه خیلی راحت باشه که کمک حال شوهرتون باشید با توجه به چیزایی که گفتم.
      موفق باشید و پناهتون به خداوند بزرگ

  2. ايسا افق گفت:

    سلام من نامزدم٦ماهه ترك كرده وتواين ٦ماه كلا بداخلاق سرد بي ذوق بي حوصله بودباهام و الانم مونده چيكاركنه جون رابطمون دازه خراب ميشه هروقت مصرف ميكرد اخلاقش خوب بود اماالان ٦ماهه هم خودش هم من داريم زجرميكشيم لطفا راهنماييم كنين

    • کلینیک دکتر جوادی گفت:

      سلام دوست عزیز
      مشکلی که شما مطرح کردید از عوارض درمان اعتیاد بدون روان درمانی است و حتی ممکن است بعد از مدتی به بازگشت اعتیاد منجر شود. بهتر است همراه نامزدتان به روانشناس متخصص ترک اعتیاد مراجعه کنید و دوره درمان ایشان را تکمیل کنید. جهت دریافت وقت مشاوره با شماره تلفن ۷۹۴۴۱-۰۲۱ تماس بگیرید.

    • اسدی گفت:

      تو این شیش ماه نامزدتون در حال بهبودی بوده . این حالات و رفتار گذرا ست . بحثش طولانیه جوابتون دقیق بدم. امون اندازه که نامزدتون نیاز به مشاوره داره برای بهبود کامل لز نظر فکرو روحی شماهم باید مشاوره بشید برای اینکه بهتر ایشون درک کنید. چه بسا طول کشیدن این دوران بخاطر ترس و استرس رابطه تون بوده باشه. برای مثال شما انتظارتون از لحاظ عاطفی مثل دوران مصرفشون بوده و نامزدتون هم استرس اینو داشته که نکنه مثل قبل نشه یا شما نتونید دوسش داشته باشید اگه بهتر نشه..
      همین ممکنه باعث لغزش بشه شما باید درکش کنید و اطمینان بهش بدید که تا بهبود کامل در کنارشید و اینکه پاکی ایشون مهمترین چیز برای شما هستش و صبر کنید تا همونی بشه که انتظار دارید ازش و نامزدتون باید بدونه اینارو ترجیح میدید تا اینکه با مصرف مواد تعادل تو رفتارش نداشته باشه حتی محبت بیش از حد ….

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

3 × 3 =

دریافت مشاوره رایگان