سرفصل مطالب:
کمپهای بازپروری و درمان اعتیاد به مواد مخدر عموماً تأثیر تغذیه و ورزش بر ترک اعتیاد را نادیده میگیرند. علت چشمپوشی کردن از اهمیت نقش تغذیه و ورزش این است که مدت اقامت معمول بیماران در کمپ ترک اعتیاد کوتاهتر از آن است که متخصصین برای این جنبههای درمان اولویت قائل شوند. علیرغم این واقعیت تردیدی نیست که تغذیه مناسب و ورزش سالم برای موفقیت درمان ترک اعتیاد و بازیابی سلامتی دوباره بیماران حیاتی است.
بیماران دچار اعتیاد عموماً اهمیتی به خود نمیدهند و به خوبی از خودشان مراقبت نمیکنند. این گروه از بیماران عادتهای غذایی ناسالمی پیدا میکنند و علاقهای به ورزش کردن نشان نمیدهند. اگر قصد پاکسازی بدن از مواد مخدر را دارید، تغذیه و ورزش هر دو فاکتور بسیار مهمی برای بهبودی سلامت جسمی در دوران ترک اعتیاد بهشمار میروند. با پیروی از رژیم غذایی مناسب و برنامه منظم ورزشی با توجه به شرایط فیزیکی هر شخص، میتوانید بازهم به زندگی سالم خود برگشته و از بیماریهایی که بدلیل سوء مصرف مواد اعتیاد آور در کمین شما بودند، جلوگیری کنید.
افراد مصرف کننده مواد اعتیادآور غالباً دچار سوءتغذیه میشوند، این مشکل تا حدی از عادتهای غذایی ناسالم نشأت میگیرد. همچنین مواد مصرفی توانایی بدن را برای جذب مواد مغذی مختل میکند و در نتیجه به سوء تغذیه دامن میزند.
نوع کمبود تغذیهای که بیماران اعتیاد به آن دچار میشوند عموماً به نوع ماده مصرفی بستگی دارد. برای مثال افرادی که مصرف کوکائین دارند، معمولاً از کمبود اسیدهای چرب امگا3 رنج میبرند و یا کسانی که مصرف تریاک دارند، دچار کمبود ویتامین B6، ویتامین D، آهن و کلسیم میشوند. در این بین چون الکل باعث میشود که بدن مواد مغذی مفید را بدون جذب آنها دفع کند، افراد وابسته به الکل به طیف وسیعتری از کمبودهای تغذیهای دچار میشوند.
از علائم سوء تغذیه ناشی از اعتیاد میتوان به اضطراب، بیخوابی، ضعف، دیر جوش خوردن زخم و نشانههای اولیه پوکی استخوان در زنان جوان به دلیل کمبود کلسیم اشاره کرد.
با ایجاد چند تغییر بنیادی در تغذیه بیمارانی که در حال ترک اعتیاد هستند، میتوانید تأثیر چشمگیر تغذیه و ورزش بر ترک اعتیاد را در روند بهبود آنها به وجود آورید. هرچند بهترین کار برای طراحی یک رژیم غذایی مناسب مشاوره با متخصص تغذیه است، یک رژیم مناسب بعد از سمزدایی بدن از مواد مخدر معمولاً بر پایه توصیههای زیر طراحی میشود:
همچنین برای تقویت بدن بعد از ترک اعتیاد و تثبیت میزان قند خون به بیماران توصیه میشود که وعدههای غذایی بیشتری را با حجم کمتر میل کنند؛ به این ترتیب بیمار هرگز دچار احساس سیری یا گرسنگی شدید نمیشود.
همچنین بخوانید: زمانبندی سم زدایی اعتیاد به مواد مخدر
هر یک از بیماران باید ورزشی را که به آن علاقه دارد، پیدا کند و آن را با پشتکار انجام دهد تا بتواند مسیر سلامتی را آهسته و پیوسته طی کند. درست است که تمام ورزشها مفید هستند، اما سودمندی ورزشهای زیر برای بیماران مبتلا به اعتیاد در حال ترک مواد مخدر اثبات شده است.
پیشنهاد میکنیم تمرینات ورزشی را از شدت کم و سبک شروع کنید تا به بدنتان آسیبی وارد نشود. در دراز مدت با تغذیه مناسب و مراقبت های بعد از دوره ترک اعتیاد، بدنتان ریکاوری شده و سلامت جسمی و روحی خود را مجدد بدست میآورید.
بیشتر برنامههای ترک اعتیاد کلینیک تخصصی روانپزشکی و ترک اعتیاد دکتر جوادی – شامل: روان درمانی، دارو درمانی، سم زدایی مواد مخدر از بدن و یا مشاوره و تمرکز برای کمک به بیمار است، تا بدانند که چرا با وجود روشهای مؤثر در مدیریت احساسات، همچنان به رفتارهای اعتیاد آور خود ادامه میدهند. در این مرکز برنامههای درمانی جامعی به بیماران ارائه میشود که برای درمان بیحالی بعد از ترک اعتیاد و سبک زندگی سالم به بیماران توسط روانشناس متخصص ترک اعتیاد در جلسات گروهی و فردی آموزش داده میشود.
همانطور که متوجه شدید، ورزش و تغذیه نقش مهمی در درمان موفق اعتیاد به الکل و مواد مخدر دارد. به همین دلیل مهم است که مرکز درمانی را برای عزیزانتان انتخاب کنید که برنامهای جامع برای ترک اعتیاد را ارائه دهد و خود را محدود به درمانهای سنتی نکند.
تردیدی نیست که سوءمصرف الکل و مواد مخدر در درازمدت به بافت مغز آسیب میزند و منجر به بروز مشکلات متعدد میشود. اثر سوءمصرف مواد بر مغز مشابه اثر پیری است، یعنی اینکه مواد مخدر فرآیند تحلیل و از بین رفتن ماده سفید مغز را تسریع میکند. ماده سفید مغز بافتی است که انتقال اطلاعات و سیگنالها را بین بخشهای مختلف مغز انجام میدهد. در نتیجه وقتی ماده سفید تحلیل میرود، مشکلات بیشتری در یادگیری به وجود میآید، بیمار دچار ضعف حافظه میشود و عملکرد شناختیش مختل میشود. سوءمصرف مواد در موارد شدید حتی میتواند منجر به دمانس یا زوال عقل بشود.
دکتر مسعود جوادی موسس و صاحب امتیاز کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی، دارای 15 سال سابقه کار تخصصی در حوزه اعتیاد، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی.
سلام .من همسرم .چند سال پیش اعتیاد داشت . وخودش بدلیل اینکه هرچه داشتیم ازدست داد تصمیم گرفت ک ترک کند ومنم هیچ اطلاعی نداشتم و خودش کمی گفت ومنم میدیدم بهتر شده ومنم هیچ اگاهی نداشتم درباره ترک اعتیاد .ازین مسله حدود ۷ سال میگذرد .باز دوسه سالیه میفهمم که دره ذره رفتارش تغییر میکنه .وشک کروم به اعتیادش. تصمیم داشتمدراینده جداشم ازش . دیشب گفتم بزار روشو باز کنم و بگمش که بیا اگه میکشی ترک کن .البته با بشویق و چاخان .اونم قبول کرد .اما هرچی گفتم بیابریم مشاور جایی قبول نکرد و قول داده که یواش یواش وبا ی قرصی دیگه که جایگزینش کنه ترک کنه منم قولش دادم که همراهش باشم ودرکش کنم .لطفا راهنمایی کنید
سلام من نامزدم٦ماهه ترك كرده وتواين ٦ماه كلا بداخلاق سرد بي ذوق بي حوصله بودباهام و الانم مونده چيكاركنه جون رابطمون دازه خراب ميشه هروقت مصرف ميكرد اخلاقش خوب بود اماالان ٦ماهه هم خودش هم من داريم زجرميكشيم لطفا راهنماييم كنين
سلام دوست عزیز
مشکلی که شما مطرح کردید از عوارض درمان اعتیاد بدون روان درمانی است و حتی ممکن است بعد از مدتی به بازگشت اعتیاد منجر شود. بهتر است همراه نامزدتان به روانشناس متخصص ترک اعتیاد مراجعه کنید و دوره درمان ایشان را تکمیل کنید. جهت دریافت وقت مشاوره با شماره 41 22 22 22 – 021 تماس بگیرید.