اعتیاد به الکل افراد مختلفی را از هر قشری درگیر خود میکند. ابتلا به این معضل به طور تبعیض آمیز رخ نمیدهد و اعتیاد به الکل میتواند صرف نظر از جنسیت، سن، زمینه و وضعیت اجتماعی اقتصادی فرد، به یک معضل تبدیل شود. هنگامی که این بیماری مدت زیادی طول بکشد، بسیار سخت میتوان آن را شکست داد؛ با این حال کار غیر ممکنی نیست. هر فردی در کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی میتواند با دریافت برنامه درمانی و حمایت های مناسب کادر درمانی اعتیاد خود را شکست دهد. کسانی که میخواهند بهبود یابند، لازم است دوره برنامه ترک اعتیاد به الکل را تحت نظر پزشک متخصص ترک الکل بگذرانند، برنامهای که افراد مصرف کننده الکل طی آن یاد خواهند گرفت بدون تکیه بر الکل زندگی کنند. اما رسیدن به چنین هدفی به این سادگی که به نظر می رسد نیست.
الکل مادهای روانگردان است که بهعنوان یک کندکننده فعالیت ذهنی و بدنی عمل میکند و هوشیاری فرد را پس از نوشیدن تغییر داده و رفتار فرد را دگرگون میکند. همه فرآوردههای الکلی به صورت خوراکی، مصرف میشوند. الکل و مشروبات الکلی در آنها از طریق اندام گوارشی جذب میشود. غلظت این ماده در انواع نوشیدنیهای الکلی متفاوت است و هر یک میتوانند تأثیر متفاوتی روی فرد داشته باشند. ممکن است برای کسانی که هرگز به مواد سمی ای مانند الکل وابسته نشدهاند، اینطور به نظر رسد که تنها کاری که فرد برای ترک الکل لازم است انجام دهد، توقف نوشیدن الکل است. ای کاش به این آسانی بود! اعتیاد یک بیماری مغزی است که بر توانایی فرد در انجام قضاوت های درست تأثیر منفی میگذارد.
افرادی که اعتیاد به الکل دارند حتی زمانی هم که میخواهند، توانایی توقف نوشیدن الکل را ندارند. درک این مطلب دشوار است که چرا فرد با وجود آنکه الکل ویرانی زیادی در زندگی خودش و اطرافیانش به بار آورده، همچنان به نوشیدن ادامه میدهد. با این حال بسیاری از افرادی که به الکل مبتلا شدهاند، نمی توانند آنرا ترک کنند مگر اینکه از یک مرکز توانبخشی ترک اعتیاد الکل، متناسب با شرایط جسمی و روحی هر فرد برنامه درمانی اعتیاد دریافت نمایند.
تأثیرات الکل روی هر فرد، به عوامل زیادی بستگی دارد از جمله جنسیت، سن، وضعیت سلامت جسمی یا روحی، وضعیت خلق و خو، میزان تحمل، نحوه سوخت و ساز بدنی و محیطی که در آن الکل مصرف میشود. برای شکست دادن الکل، عدم نوشیدن آن لازم است. با این وجود گفتنش آسان تر از انجام دادنش است. اگرچه برخی افراد میتوانند به اتکا بر توان خودشان الکل را ترک کنند، با این حال افراد مبتلا به اعتیاد شدید برای ترک قطعی الکل، عموماً به کمک پزشک متخصص ترک اعتیاد و نظارت کادر درمانی نیاز دارند. فرآیند ترک الکل و انتظار برای از بین رفتن تمامی آثار به جای مانده آن در بدن را سم زدایی تدریجی میگویند.
اکثر پزشکان به سبب احتمال بروز علائم عود بیماری معتقدند که افراد دچار اعتیاد به الکل باید در یکی از مراکز تخصصی ترک اعتیاد و تحت نظارت پزشک، روانپزشک و روانشناس با مناسبترین داروی ترک الکل درمان شوند. اقدام به ترک الکل به تنهایی بسیار خطرناک است، زیرا علائم ناشی از ترک مطلق الکل در مواردی نادر میتواند منجر به اغما، تشنج و حتی مرگ شود. قطع وابستگی جسمی به الکل بدون هیچگونه درمان دارویی باعث میشود در اثر مصرف نکردن الکل، بدن دچار علائمی نظیر سردرد و خماری شود و درد را تجربه کند. با تحمل دوره سمزدایی و دریافت درمان دارویی مناسب با شرایط جسمی و روحی هر بیمار، به تدریج این علائم به طور کامل محو خواهند شد.
توجه به این نکته مهم که سم زدایی تدریجی تنها اولین قدم در مسیر بهبودی است. سم زدایی مترادف با درمان نیست و کسانی که نوشیدن الکل را ترک میکنند، برای آنکه پاک بمانند کماکان به کمک نیاز دارند. هر چند پاک شدن گامی مهم در مسیر بهبودی است، با این حال این فقط آغاز راه است.
در کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی برای افرادی که وابستگی به الکل دارند یک برنامه سم زدایی با توجه به شرایط جسمی و مقدار مصرف فرد ارائه میشود. هنگامی که فرد مصرف الکل خود را قطع میکند، لازم است نحوه تغییر رفتارهای ناسازگاری که آنها را در زندگی به این نقطه کشانده است، یاد بگیرد. اکثر الکلیها برای مدتی طولانی الکل نوشیدهاند. اعتیاد به الکل یک شبه رخ نمیدهد، بنابراین دوره طولانی مدت نوشیدن الکل مستلزم عاملی بیش از صرف وابستگی فیزیکی است.
هنگامی که تصمیم گرفتهاید که دیگر آماده اعمال تغییراتی در زندگی خود شوید و اینکه قصد دارید یک برنامه سم زدایی تدریجی را تحت نظر پزشک متخصص ترک اعتیاد شروع کنید، درست همان موقع است که در موقعیتی قرار گرفتهاید که میتوانید توانبخشی را شروع کنید.
ترک اعتیاد شامل برنامه ای است که حول نیازهای فرد با توجه به شرایط جسمی، روحی و همچنین میزان مصرف و زمان مصرف او تشخیص داده شده است. این برنامه به طور کلی شامل درمانهایی نظیر مدیریت پیشامد، مشاوره فردی، درمان گروهی، مصاحبه انگیزشی و درمان شناختی-رفتاری میباشد. برخی برنامه های ترک اعتیاد نیز شامل سمینارها، کارگاههای آموزشی هستند و همه آنها به گونه ای طراحی شدهاند تا به بیمار کمک کنند با هوشیاری و بدنی پاک، دوباره در جامعه حضور داشته باشد.
به طور کلی افراد مبتلا به الکل میتوانند در این مرکز تخصصی ترک الکل در تهران، اعتیاد خود را با مناسبترین دارو ترک الکل به شکل سرپایی یا بستری تحت درمان قرار دهند. این مرکز ترک اعتیاد به طور کلی برای آن دسته افرادی مناسب است که در گذشته سعی (ناموفقی) در ترک الکل داشتهاند، کسانی که مشکلات پزشکی دیگری مانند بیماری کبد یا بیماری قلبی دارند، افرادی که در یک محیط خانگی استرس زا زندگی میکنند. به طوری که آن محیط برای فرآیند بهبود مضر است و کسانی که مبتلا به مسائل بهداشت روان هستند.
بهترین روش برای ترک اعتیاد مراجعه به مراکز تخصصی ترک الکل و درمان زیر نظر متخصصین و روانپزشکان ترک اعتیاد است.
کلینیک شبانه روزی درمان اعتیاد دکتر جوادی، یکی از معتبرترین مراکز ترک الکل در تهران که با رویکردی ساختارمند در جهت بهبود و رضایت کامل بیمار و خانوادهشان عمل میکند. برنامه ترک اعتیاد بصورت سم زدایی تدریجی معمولاً حدود سه تا چهار هفته طول میکشد. تمامی امکانات رفاهی و درمانی برای بیماران این مرکز در نظر گرفته شده است و به بیماران این فرصت را می دهند که فارغ از مسائل و نگرانی های خانگی خود را به طور کامل وقف روند بهبود کنند.
هر چند برنامه های سم زدایی تدریجی پناهگاهی بسیار سودمند بوده و ترجیح اکثر افراد است، با این وجود برای همه مناسب نیست. برای برخی حضور در کلینیک های خصوصی امکان پذیر نیست؛ افرادی که نمیتوانند از پس هزینه مراقبتهای خصوصی بر بیایند یا کسانی که برایشان مقدور نیست مدت زمانی طولانی از خانه به دور باشند. این افراد میتوانند درمان مراقبتی سرپایی را انتخاب کنند.
این برنامه ها دارای تنوع بالایی بوده بطوری که در برخی از آنها حضور روزانه الزامیست و در برخی دیگر فقط چند ساعت در هفته کافیست. بعضی برنامهها برای چند ماه ادامه خواهد داشت در حالی که بعضی دیگر ممکن است تا یک سال یا بیشتر ادامه داشته باشد.
خیال: الکل محرک است
واقعیت: الکل هم محرک سیستم عصبی و هم کند ساز است.
خیال: همیشه میتوانند از نفس فردی که الکل مصرف کرده است آن را تشخیص دهید.
واقعیت: همیشه امکان تشخیص دادن وجود الکل میسر نیست .برخی افراد به طرز موفقیت آمیزی مصرف الکل خود را سالها پنهان میکنند.
خیال: یک اونس مشروب با درجه خلوص ٨٦ بیشتر از قوطیهای ١٢ اونسی آبجو حاوی الکل است.
واقعیت: دو قوطی ١٢ اونسی آبجو حاوی بیشتر از یک اونس الکل هستند.
خیال: الکل میتواند به فرد کمک کن عمیق تر بخوابد.
واقعیت: الکل میتواند در خواب عمیق،اختلال ایجاد کند.
خیال: قضاوت غلط قبل از اینکه علائم مستی واضح باشند، روی نمیدهد.
واقعیت: قضاوت غلط میتواند خیلی قبل از آشکار شدن علایم حرکتی مستی روی دهد.
خیال: فرد با مخلوط کردن مشروبها بیشتر از زمانی که مقادیر برابری از یک نوع را نوشیده باشد مست میشود.
واقعیت: مقدار الکل در جریان خون و نه این ترکیب، مستی را تعیین میکند.
خیال: نوشیدن نه فنجان قهوه میتواند تاثیرات الکل را خنثی کند و ” مستی را از سر” فرد بپراند
واقعیت: نوشیدن قهوه بر میزان مستی تأثیر ندارد.
خیال: ورزش یا دوش سرد میتواند سوخت و ساز الکل را تسریع کند.
واقعیت: ورزش و دوش برای افزایش دادن سوخت و ساز الکل تلاشهای بیهودهای هستند.
خیال: افراد دارای ” ارادهی قوی” نباید نگران الکلی شدن باشند.
واقعیت: الکل گول زننده است و میتواند حتی ” قویترین اراده” را در هم بشکند.
خیال: کسی نمیتواند فقط با نوشیدن آبجو الکلی شود.
واقعیت: فرد با نوشیدن آبجو میتواند مقدار زیادی الکل مصرف کند البته این مقدار الکل است که تعیین میکند یک نفر الکلی شود یا نشود.
خیال: الکل نمی تواند مانند هروئین اعتیاد واقعی ایجاد کند.
واقعیت: الکل از ویژگیهای معتاد کننده قوی برخوردار است.
خیال: الکل خیلی کمتر از ماریجوانا خطرناک است.
واقعیت: در برنامههای درمان مخصوص مشکلات الکل، افراد خیلی بیشتری از درمان مخصوص سوءمصرف ماریجوانا حضور دارند.
خیال: در کسانی که زیاد مشروب مصرف میکنند،صدمه دیدن کبد مدتها قبل از صدمه دیدن مغز پدیدار میشود.
واقعیت: مصرف سنگین الکل میتواند قبل از اینکه صدمه کبد تشخیص داده شود،در صدمه عضوی مغز آشکار میشود.
خیال: واکنش ترک فیزیولوژیکی ناشی از هروئین از ترک ناشی از الکل خطرناک تر است
واقعیت: نشانههای فیزیولوژیکی همراه با ترک کردن هروئین از نشانههای ترک الکل ترسناکتر نیستند. در واقع ،ترک کردن الکل به صورت بالقوه از ترک کردن تریاک مهلک تر است.
آگاهی ما در مورد اینکه الکل دقیقا چگونه بر مغز تاثیر میگذارد، ابتدایی است اما چند تاثیر فیزیولوژیکی مشترک هستند. تأثیر اول گرایش به کاهش بازداری جنسی، اما به طور همزمان، کاهش عملکرد جنسی است. تعداد قابل ملاحظهای از سوء مصرف کنندگان الکل دچار منگی آنی و لغزش های حافظه نیز میشوند. در آغاز این در سطح بالای الکل خون روی میدهد و مشروبخوار ممکن است گفتگویی منطقی را انجام دهد یا به فعالیت های نسبتاً پیچیده دیگر بپردازد اما روز بعد آن را به یاد نیاورد. در افرادی که زیاد مشروب مینوشند،حتی مشروبخواری معتدل می تواند موجب لغزش حافظه شود. پدیده دیگر مرتبط با مسمومیت الکل، خماری و سردرد است که بسیاری از مشروبخواران گاهی آن را تجربه می کنند.
الکل تأثیرات ظاهرا پیچیده و متضادی بر مغز دارد. در سطح کم ،الکل برخی از سلول های مغز را تحریک می کند و ” مناطق لذت” مغز را فعال میسازد که مواد درون زاد شبه افیونی ذخیره میسازد، یکی از انتقال دهنده های عصبی مغز گلوتامیت را مهار میکند که به نوبه خود فعالیت در قسمتهایی از مغز را کند می سازد. مهار شدن گلوتامیت در مغز، توانایی یادگیری ارگانیزم را مختل میکند و بر مراکز مغزی بالاتر تاثیر میگذارد و قضاوت و سایر فرآیندهای منطقی را مختل کرده و کنترل شخصی را کاهش میدهد.
وقتی که قید و بندهای رفتاری کاهش مییابد، امکان دارد که مشروبخوار تسلیم ارضای تکانههایی شود که معمولاً تحت کنترل قرار دارند. طولی نمیکشد که درجاتی از ناهماهنگی حرکتی ظاهر میشوند و تشخیص و درک سرما، درد و ناراحتی های دیگر ضعیف میشود. معمولاً مشروبخوار احساس صمیمیت، گشاده رویی و بهزیستی میکند. در چنین خلقی، واقعیت های ناخوشایند کنار میروند و احساس عزت نفس و کفایت مشروبخوار افزایش مییابد. آشنایان تصادفی بهترین و فهمیدهترین دوستان میشوند و مشروبخوار وارد دنیای خوشایند غیر واقعی میشود که در آن نگرانیها موقتاً پشت سر گذاشته میشوند.
هنگامی که محتوای الکل جریان خون به ٠/٠٨ می رسد، فرد، حداقل در ارتباط با رانندگی، مست محسوب میشود. هماهنگی عضلانی ،گفتار و بینایی مختل میشوند و فرآیندهای فکر گیج هستند. با این حال ،حتی قبل از اینکه فرد به این سطح از مستی رسیده باشد، قضاوت به حدی مختل میشود که وضعیت خود را اشتباه قضاوت میکند. برای مثال، مشروبخواران در مورد توانایی رانندگی امن خود ابزار اطمینان میکنند در حالی که اعمال آنها کاملا ناامن هستند. هنگامی که سطح الکل خون به تقریبا ٠/٥ درصد می رسد ( این سطح در برخی از افراد تا اندازه ای متفاوت است)، کل تعادل عصبی مختل میشود و فرد به حالت اغما میافتد. از قرار معلوم ناهشیاری به عنوان وسیله ای امن عمل می کند ،زیرا غلظت بالای ٠/٥٥ درصد معمولا مهلک است.
به طور کلی،مقدار غلظت الکل در مایعات بدن ،نه مقدار مصرف شده،مستی را تعیین می کند.با این حال ،تأثیر الکل در مشروبخواران مختلف ،بسته به وضعیت جسمانی ،مقدار غذای موجود در معده،و مدت مشروبخواری آنها تفاوت دارد.علاوه بر این،مصرف کنندگان الکل ممکن است به تدریج تحمل خود را نسبت به این ماده افزایش دهند،طوری که برای ایجاد کردن تأثیرات مطلوب ،به مقادیر بیشتری نیاز خواهند داشت،سوخت و ساز الکل در زنان کمتر از مردان است و بنابراین با مقدار الکل کمتری مست می شوند.
مشروبخواری افراطی را می توان به صورتی در نظر گرفت که از اوایل تا اواخر مرحله اختلال سوء مصرف الکل به صورت موذیانه پیشروی می کند،هر چند که برخی از سوء مصرف کنندگان از این الگو پیروی نمی کنند. شماری از پژوهشگران معتقدند که الکل حتی در مقادیر کم ،سمی است،اما دیگران معتقدند که در مقادیر متوسط برای اغلب افراد زیان بخش نیست. با این حال، در زنان باردار، حتی مقادیر متوسط الکل خطرناک است.
نکاتی وجود دارند در رابطه با ترک اعتیاد الکل که باید در نظر گرفته شوند. بسیاری از پزشکان بر این باورند که برنامه های فشرده و دستورالعمل های ساختارمندی که توسط برنامه های کلینیک تخصصی ترک اعتیاد و اعصاب و روان ارائه میشوند، بیماران را در مسیر بهبودی درازمدت قرار میدهند. به نظر روانشناسان این مرکز بهتر است، افراد ضمن درگیری با فشارهای زندگی روزمره یاد بگیرند چگونه بدون الکل زندگی کنند.
شما باید قبل از انتخاب نوع برنامه درمانی ترک الکل، به گزینه های پیش روی خود دقت کنید. در مورد توانایی خود برای مقابله با تنش های زندگی شخصی ضمن تلاش برای ترک اعتیاد، به هوشیاری فکر کنید. برنامه مراقبتی در یک مرکز کلینیکی برای شما بهتر جواب بدهد.
برای تعیین بهترین دوره درمانی مناسب نیازها و شرایط خود، با دوستان و اعضای نزدیک خانواده خود صحبت کنید. اگر از یک منبع تخصصی مشاوره و پشتیبانی خواستید، با مشاوران ترک اعتیاد ما تماس بگیرید.