۰۲۱-۷۹۴۴۱
کلینیک ترک دکتر جوادی

اختلالات شخصیتی چیست و چه ارتباطی با اعتیاد دارد؟

آخرین تاریخ آپدیت: 1403/08/20
امتیاز به نوشته:
5/5

خوشبختانه امروزه با آگاهی سطح دانش مردم در جوامع مختلف و استفاده از درمان های روانی نیز مانند درمان بیماری های جسمی مورد توجه قرار می‌گیرد. از طرفی سبک زندگی و عوامل تأثیر گذار دیگری مانند مصرف مواد اعتیادآور باعث شیوع بیماری های روانپزشکی شده است. یکی از جدی‌ترین شاخه های بیماری های اعصاب و روان، اختلالات شخصیتی است که می‌تواند همه ابعاد زندگی فرد بیمار را تحت تاثیر قرار دهد. در این مقاله قرار است به بررسی رابطه بیماری روانی با بیماری اعتیاد صحبت کنیم. پس در ادامه همراه کلینیک دکتر جوادی باشید.

نشانه های اختلالات شخصیت مرزی

اختلال شخصیت

اختلال شخصیت، نوعی اختلالات روان شناختی است که فرد الگوهای مشخص و غیر منعطف را در نحوه تفکر، رفتار و احساساتش دریافت می کند. این روند باعث ناسازگاری های بیمار و بروز اختلال در زندگی روزمره و روابط اجتماعی می شود.

اختلالات شخصیتی گاها در سنین نوجوانی و بر اثر شرایط زندگی فرد اتفاق می افتد و گاهی هم بر اثر مصرف طولانی مدت انواع مواد مخدر و روانگردان ها. در هر صورت مساله مهم این است که اگر هر کدام از بیماری های اختلال شخصیتی به موقع درمان نشوند می توانند آسیب های جدی به زندگی فرد بیمار و اطرافیانش وارد کنند. کلینیک روانپزشکی ترک اعتیاد دکتر جوادی یکی از مراکز باتجربه در حوزه درمان بیماران اعصاب و روان و ترک اعتیاد است که می‌تواند به روزترین خدمات را در زمینه ها روانپزشکی و درمان اعتیاد را به شما ارائه دهد.

انواع اختلال شخصیت و رایج ترین نوع آن کدام است؟

بیماری اختلال شخصیتی انواع مختلفی دارد که هر کدام به دلایل متفاوتی بروز پیدا می‌کند. به طور کلی انواع اختلال های رفتاری و شخصیتی به 3 گروه اصلی تقسیم می‌شوند که در ادامه به بررسی و معرفی آن‌ها می‌پردازیم.

اختلالات شخصیتی چیست و نشانه های اختلالات شخصیتی در نوجوانان

اختلالات شخصیتی گروه A کدامند؟

معمولاً اختلال شخصیتی هایی که در این طبقه و کلاس قرار می‌گیرند عجیب و غیرعادی هستند و از نگاه افراد عام، غیر معمول به شمار می روند. اختلال‌های زیر رایج ترین موارد گروه A هستند.

  • اختلال شخصیت پارانویید
  • اختلال شخصیت اسکیزوئید
  • اختلال شخصیت اسکیزوتایپی

ترس زیاد، شک های غیر طبیعی و هراس در مورد خیانت یا آزار قرار گرفتن موضوع مشترک در این گروه از اختلال های شخصیت است. استفاده از مخدرهایی که تاثیر مستقیم روی عملکرد مغز دارند مانند ماریجوانا، حشیش، گل، کوکائین و دیگر مواد محرک، می‌توانند در بروز توهمات و شک های غیر طبیعی اثر گذار باشند. به همین دلیل گاهی برای بیماران مبتلا به اعتیاد استفاده از روش های روان درمانی به اندازه سم زدایی در ترک اعتیاد اهمیت دارد.

اختلالات شخصیتی گروه B کدامند؟

افرادی که به یکی از اختلال های کلاس B مبتلا می‌شوند در زمینه شخصیت نمایشی، رفتارهای عاطفی و احساسات دمدمی دچار خلل رفتاری می‌شوند. موارد زیر مهم ترین اختلالات گروه B هستند.

  • اختلال شخصیت ضد اجتماعی
  • اختلال شخصیت مرزی و دوقطبی
  • اختلال شخصیت هیستریونیک
  • اختلال شخصیتی خودشیفتگی

اختلال شخصیت دو قطبی

خودشیفتگی و اختلال دو قطبی یکی از رایج ترین موارد در اختلالات گروه B هستند. اختلال دو قطبی و شخصیت مرزی که عمدتاً روی رفتارهای ناپایدار عاطفی، خلقی و رفتاری تمرکز دارد رابطه مستقیمی با اعتیاد دارد. در واقع این نوع اختلال به گونه ای است که هم ممکن است بر اثر مصرف طولانی مدت مواد مخدر در فرد بروز پیدا کند و هم بر اثر اختلال دوقطبی و حالات ناپایدار روحی فرد بیمار گرایش شدیدی به مواد مخدر پیدا می‌کند.

اختلالات شخصیتی گروه C کدامند؟

گروه C که به گروه ترس و اضطراب شهرت دارد، اختلال های رفتاری دارند که پایه و اساس آن را اضطراب شکل می‌دهد. نمونه هایی از اختلال گروه C عبارتند از:

  • اختلال شخصیت دوری گزین یا اجتنابی
  • اختلال شخصیت وابسته
  • اختلالات شخصیت وسواسی

رایج ترین روش های درمان اختلالات شخصیتی

به طور کلی با توجه به نوع اختلال شخصیتی بیماران از روش های مختلفی برای درمان آنها استفاده می‌شود که روش درمانی آر تی ام اس یکی از آن هاست. rtms درمانی روشی برای درمان افسردگی از طریق تحریک مغناطیسی مغز است که در کلینیک اعصاب و روان دکتر جوادی با توجه به شرایط بیمار در کنار دیگر روش های نوین و تخصصی، توسط پزشک متخصص از آن استفاده می‌شود.

درمان از طریق آر تی ام اس rTMS بدون بیهوشی و نسبتا بدون درد است که با توجه به وضعیت بیمار برای درمان برخی شاخه های اختلال شخصیت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

انواع اختلال شخصیتی

عمده ترین عوامل تاثیر گذار در بروز اختلالات شخصیتی چیست؟

اختلالات شخصیتی هم علل ژنتیکی و هم علل محیطی دارند. گاهی تفاوت های ژنتیکی فردی در الگوهای رفتاری و دلبستگی در اوایل زندگی نقش دارد، گاهی هم عوامل محیطی مانند نوع تربیت، وضعیت زندگی یا مصرف مخدرهایی که تاثیر مستقیم روی عملکرد مغز می‌گذارند.

بروز اختلال شخصیت بر اثر مصرف مخدرهای روانگردان یکی از علل رایج است که برخی متخصصین حدس می‌زنند ریشه همین امر می‌تواند چیزهای دیگری در زندگی بیمار باشد. گروهی دیگر از افراد به دلیل آسیب ها یا سوء استفاده هایی که در دوران زندگی قرار گرفته‌اند دچار برخی از شاخه های اختلال شخصیتی می‌شوند که با درمان به موقع می‌توان نوید بهبود را به بیماران داد.

همچنین بخوانید: افسردگی و اعتیاد

پیامدها و عوارض اختلالات شخصیتی چیست؟

اختلال شخصیتی از هر نوعی که باشد اگر به موقع درمان شود فرد را به زندگی طبیعی خود باز می‌گرداند. اما اگر اقدامی برای درمان آن صورت نگیرد به مرور زمان شدت می‌گیرد. از جمله مهم‌ترین پیامدهای اختلال شخصیتی افسردگی و مصرف مواد مخدر است. به همین دلیل این اختلالات روانی رابطه مستقیمی با اعتیاد دارند که باید به موقع بررسی و درمان شوند. از جمله دیگر عوارض ناشی از اختلالات شخصیتی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • اختلال در حفظ شغل
  • اختلال در برقراری ارتباط با دیگران و روابط اجتماعی
  • اضطراب و افسردگی
  • از دست دادن انگیزه برای زندگی و درمان
  • خودکشی

اختلال شخصیت وسواسی یا وسواس فکری چیست

رابطه بیماری روانی و اعتیاد

با توجه به شرایط، مدت زمان و میزان مصرف افراد، هر نوع ماده مخدری می‌تواند عوارض جبران ناپذیر خاص خود را داشته باشد. برخی مواد مخدر مانند حشیش، گل و… به دلیل تاثیرات مستقیم روی ذهن رابطه نزدیکی با انواع اختلالات شخصیتی دارند.

به همین دلیل روانپزشکان کلینیک دکتر جوادی توصیه می‌کنند در صورت بروز نشانه های اعتیاد یا اختلال های شخصیتی سریعا اقدامات لازم برای درمان صورت گیرد. در غیر این صورت هر کدام از این موارد در گذر زمان می‌تواند مشکلات دیگری را به همراه داشته باشد. شما می‌توانید برای ترک حشیش یا هر ماده مخدر دیگری که مصرف آن آسیب های شدید مغزی به همراه دارد، به متخصصین کلینیک ترک اعتیاد و روانپزشکی این مرکز مراجعه کنید.

برای دریافت مشاوره های لازم می‌توانید با شماره تلفن 22222241-021 تماس حاصل فرمایید.

1403/08/20

4 پاسخ به “اختلالات شخصیتی چیست و چه ارتباطی با اعتیاد دارد؟”

  1. سمیه علیزاده گفت:

    باعرض سلام وخسته نباشید ۳۲سالمه و حدود ۲۰ساله که افسردگی دارم ۸سالم هست که دارو مصرف میکنم دوبار هم اقدام به خودکشی کردم داروهایی که مصرفم میکنم تایه مدت زمانی حالم خوب بود ولی باز شدیدتر شده دیگه تحمل صداهارو ندارم فراموشی زیاد میگیرم اصلا تمرکزندارم ارامش ندارم خیلی زودگریم میگیره هیچ چیز این دنیابرام لذت بخش نیست بیشترکارا به نظرم چقدر مسخره و بیخود میاد. از خودکشی به خاطر گناهش سراغش نمیرم ولی خیلی توسرم هست اینقدردوست دارم یه مریضی بگیرم مثل سرطان که زود تموم بشه همه چی، سرکار میرم دوتا هم کاردارم ،تفریح میرم ولی همش به زورانگار دارم یه شربت تلخ میخورم هیچ لذتی نمیبرم دلم سکوت میخواد بعد که میرم سکوت یهودلم میخوادباکسی حرف بزنم من بچگیه خیلی بدی داشتم بعد ازدواجمم مشخص شد مریضم، همسرم طلاقم داد الانم که پسرمودارم بزرگ میکنم ولی نمیتوم مادرشادی براش باشم. بیشتر مواقع وانمود میکنم ولی گاهی وقتا دیگه حتی فیلمم نمیتونم بازی کنم. خسته شدم ازبس باتمام مشکلات دارم به زور کارمیکنم چشام نمیبینه، فراموشی گرفتم پادرد و کمردرد دارم. داروهامم نمیزاره که بیدار باشم تا درست کار کنم.

    • کلینیک دکتر جوادی گفت:

      با سلام
      دوست عزیز خیلی خوشحالیم که کلینیک دکتر جوادی را امین خود دانسته و برای حل مشکل خود اقدام کرده اید. با توجه به شرح حال مختصر شما و اینکه به مصرف دارو اعتیاد دارید، سر منشا بسیاری از اختلالات شخصیتی و احساسات منفی شما سوء مصرف دارو می باشد.خانم علیزاده عزیز، به این فکر نکنید که چه روزهایی را از دست داده اید، به این فکر کنید که چه روزهایی را نباید از دست داد!!
      ما در کلینیک دکتر جوادی می توانیم قدم به قدم به شما در پشت سر گذاشتن این دوران سخت کمک کنیم تا بدون عوارض ناشی از ترک دارو مرحله جدید و شادی از زندگی خود را آغاز کنید. جهت اطلاع از نحوه شروع درمان با ما تماس بگیرید.

  2. کامران گفت:

    با سلام و خسته نباشید، کامران هستم ، 24ساله من نزدیک به یکسال قرص متادون مصرف میکردم ، ولی شاید 7ماه اول تفریحی و هفته ای یکبار یا دو هفته یکبار، 4یا 5ماه آخر میشه گفت هر روز ،مصرف داشتم ولی خبر بدتر متأسفانه ،اینه که من نزدیک به 5یا 6سال قبل با دوستام شیشه چندباری مصرف کرده بودم و وقتی قرص متادون برام عادی شده بود ، فکر اون زمان متأسفانه افتادم و به خودم گفتم یکبار امتحان کنم دیگه نمیکنم،خلاصه از این حرفا ولی یکبارم… نزدیک به یکماه مصرف شیشه شد،پس شد 5ماه به طور مکرر قرص متادون مصرف روزانه 20تا40 میلی و یکماه آخرشم با شیشه همراه بود، یکروز بخودم اومدم و خیلی از اینکار ناراحت بودم و عاقبتش رو هم میدونستم، یکباره یکی از دوستام تهران بود از اصفهان بلند شدم به مدت یکماه و 5 روز ،لب به هیچی نزدم( حتی قرص ژلوفن،چه برسه چیز دیگه ای) وقتی تهران بودم،فقط روزی چنتا سیگار میکشیدم، کلاً اذیت شدم،ولی کلاً بعداز 3هفته دیگه برام عادی شد وخیلی خوشحال بودم،که دوستم برگشت بهم گفت کامران نسبت به روز اولی که اومدی خیلی صورتت و چهرت بهتر شده و رنگت برگشته و خلاصه … تا اینکه برگشتم اصفهان ،تا دو هفته هم گذشت خوب بود همه چیز ولی متأسفانه نمیدونم چی شد دوباره فقط و فقط نزدیک به 2 یا 3 هفتس دوباره مصرف شیشه را بدون هیچ مواد یا قرص دیگه ای شروع کردم. تو خانواده مشکل داریم و اینکه 3تا برادریم من وسطیم یکی3سال بزرگتر یکی5سال کوچیک تر ،اصلا باهم نمیسازیم و منم یک مغازه با چندسال شاگردی تونستم بزنم ، و همون 2تا برادر صاحب شدن بدون یک ثانیه شاگردی،بیخیال بزار خوش باشن، شاید مشکل اصلی بیکاری من باشه، آخه این یکی دوروز هم خیلی دارم به خودکشی فکر میکنم،میدونم کارم همه اشتباه ولی نمیدونم … خستم … خسته ……… .(ببخشید اگه پر حرفی کردم ، دلم پر بود و کسی رو نداشتم باهاش حرف بزنم)

    • کلینیک دکتر جوادی گفت:

      سلام کامران عزیز، ممنون از اینکه به ما اعتماد دارید. ما شرایط سخت شما را درک می کنیم، ولی با توجه به تجربه مصرف شیشه و متادون و حتی مصرف همزمان این مخدرها، درمان شما نیاز به تخصص و درمان علمی دارد، وگرنه مجدداً دچار عود اعتیاد می شوید. پیشنهاد ما به شما این است که ایندفعه با یک اراده و انگیزه قوی و مصمم تر از قبل درمان خود را در کلینیک دکتر جوادی شروع کنید و فکر خود را درگیر مسائل اجتماعی و حواشی نکرده و فقط روی ترک اعتیاد خود تمرکز کنید، زیرا کمک بزرگی به رفع مشکلات حال و آینده شما می کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

15 + 12 =

دریافت مشاوره رایگان