اکسی کدون با نام تجاری اکسیکانتین داروی مسکن مخدر و صنعتی قدرتمندی است که با نام فاروکسی نیز تجویز میشود. پزشکان آن را برای درمان درد متوسط تا شدید تجویز میکنند. متأسفانه تجویز این مسکن مخدر قوی طی دهه گذشته به شدت رو به افزایش بوده است و به همین دلیل افراد بیشتری به ترک اعتیاد اکسی کدون نیاز پیدا میکنند. اگر خود یا یکی از نزدیکانتان به اکسی کدون وابستگی پیدا کردهاید، خواندن این مقاله را به شما توصیه میکنیم.
اکسی کدون یک داروی ضد درد است. یک داروی افیونی مانند: مورفین، کدئین و متادون! هرچند اکسیکدون فقط با نسخه پزشک فروخته میشد و پزشکان این مسکن قوی را فقط برای مدیریت درد تجویز میکنند، متاسفانه مقدار قابل توجهی اکسیکدون به بازارهای غیرقانونی راه یافته است.
تغییر دادن مکانیسم زمان اثرگذاری در نسخههای ابتدایی اکسیکدون باعث شد که مصرفکنندگان تفریحی فقط اثرات تسکیندهندگی دارو را حس نکنند و در عوض حالت سرخوشی و نشئگیای را تجربه کنند که بیشباهت به اثرات مصرف هروئین نبود. بیمار باید مصرف خودسرانه خود را قطع کند و با مراجعه به مراکز تخصصی درمان اعتیاد، برای ترک اکسی کدون اقدام کند.
امروزه مشاهده میشود که روشهای غیراصولی درمانی مانند ترک متادون با اکسی کدون نیز رواج پیدا کرده است که معمولا بدون نظارت پزشک متخصص ترک اعتیاد انجام میشود و متاسفانه در بسیاری از موارد منجر به سوءمصرف اکسی کدون و اعتیاد به آن میشود.
سوءمصرف این داروی مخدر عوارض جانبی متعددی به دنبال دارد که از آن جمله میتوان به خشکی دهان، بیاشتهایی، سرگیجه و حالت تهوع اشاره کرد. مصرفکنندگان اکسیکدون دچار سردرد میشوند، تنفسشان دچار مشکل میشود یا نوسانات خلقی را تجربه میکنند. بیمارانی که اکسیکدون را مدتی طولانی برای تسکین درد مصرف میکنند، به تدریج با علائم شدیدتری روبهرو میشوند.
مصرف مقدار کافی از اکسیکدون باعث ایجاد تحمل دارویی میشود. مادامی که بیمار برنامه سم زدایی دارویی اکسیکدون را دریافت نکند یا مصرف دارو را کاملاً قطع نکند، این تحمل کمتر نمیشود.
منظور از تحمل دارویی این است که بدن به تدریج برای تجربه کردن همان اثرات قبلی به مقدار بیشتری از اکسیکدون نیاز پیدا میکند. بالا رفتن تحمل به راحتی منجر به ایجاد وابستگی میشود، در نهایت به اعتیاد کامل میانجامد و در نتیجه درمان اعتیاد به اکسی کدون ضرورت مییابد. چون استامینوفن در فرمولاسیون اکسیکدون وجود دارد، سوءمصرف درازمدت این دارو میتواند موجب آسیبدیدگی دائمی کبد شود.
دقیقاً همانطور که شرایط هیچ دو بیماری مانند هم نیست، نمیتوانید دو طرح درمان را پیدا کنید که دقیقاً مانند هم باشد. در کلینیک ترک اعتیاد دکتر جوادی، طیف کاملی از درمانهای ترک اعتیاد با توجه به نیاز بیمار و تشخیص پزشک متخصص با بستری بیمار آغاز میشود. برنامه درمانی متناسب با نیاز هر بیمار توسط گروهی از متخصصین شامل روانشناس، روانپزشک و متخصص سمزدایی تهیه میشود.
طرح درمان بیمارانی که سابقه سوءمصرف اکسی کدون دارند، شامل سمزدایی و درمان دارویی نیز میشود. البته در این کلینیک علاوه بر نیازهای جسمی بیماران، نیازهای روانیشان نیز بررسی و برنامه چندلایه روزانه به آنها ارائه میشود. بیماران، برنامه درمان اعتیاد به روش بستری یا سرپایی را معمولاً حداقل 28 روز ادامه میدهند، البته متخصصین توصیه میکنند که بیماران حداقل 90 روز تحت مراقبت باشند. همچنین برخی بیماران به برنامههای درمانی طولانیتری نیاز پیدا میکنند.
مشاوره، بخش اصلی ترک اعتیاد پس از اتمام مرحله سمزدایی است. در متون تخصصی مرتبط با ترک قطعی مواد مخدر، از مشاوره غالباً با اصطلاح رواندرمانی یا رفتاردرمانی یاد میشود. این روشها به گروهدرمانی یکسانی مربوط میشوند، اما در هر کدام از این روشها رویکردهای متفاوتی اتخاذ میشود. مشاوره انواع گوناگونی دارد؛ در این مرکز گونههایی از مشاوره به بیماران ارائه میشود که بیشترین همخوانی را با اصول درمانیشان دارد.
بسیاری از خانوادههایی که با مشکل سوءمصرف اکسیکدون دست و پنجه نرم میکنند، فقط با عوارض مخرب این مشکل آشنایی دارند و در دریای ناامیدی غرق میشوند. شکی نیست که سوءمصرف اکسی کدون تجربه ناخوشایندی است و عوارض آزاردهندهای را به زندگی بیمار و اطرافیانش تحمیل میکند، اما امید به بهبودی همواره وجود دارد. داستانهای واقعی بیشماری از ماجرای زندگی افرادی که توانستهاند اعتیاد به داروهای مخدر تجویزی را با موفقیت ترک کنند، وجود دارد.
بهرهگیری از بهترین روش ترک اعتیاد برای درمان اختلال سوءمصرف اکسیکدون ضروری است. دلیل اعتیادآور بودن اکسیکدون و داروهایی مانند آن این است که این داروها اندورفینهای مصنوعی را در مغز تولید میکنند. مصرفکنندگان در اثر مصرف دارو هجوم گرمایی مطبوع و آرامشبخش را احساس میکنند. مغز در پی مصرف درازمدت اکسیکدون دیگر اندورفینهایی را که احساسات خوشایندی را ایجاد میکنند، تولید نمیکند. به این ترتیب مصرفکننده وقتی اکسیکدون مصرف نمیکند، افسرده، کسل و بیمار میشود.
به خاطر بسپارید که شرط موفقیت در درمان اعتیاد و وابستگی به اکسیکدون، مراجعه به متخصص ترک اعتیاد است. برخورداری از درمان مناسب و تخصصی به چند دلیل ضروری است، دلیل اول خطر اوردوز است. دلیل دوم عوارض جسمی و روانی مزمنی است که سلامتی و جان بیماران را تهدید میکند و دلیل سوم این است که بسیاری از بیماران دچار اختلال سوءمصرف مسکنهای تجویزی، در نهایت به مصرف هروئین و جایگزینهای خطرناک دیگری روی میآورند که ارزانتر و در دسترستر هستند.
به خاطر بسپارید که خطر عفونت یا اوردوز مرگبار، بسیار جدیتر از آن است که نادیدهاش بگیرید و درمان ترک اعتیاد را شروع نکنید. اگر سوال یا نگرانی خاصی درباره درمان اعتیاد به اکسیکدون دارید، همین حالا با شماره 41 22 22 22 – 021 تماس بگیرید.