۰۲۱-۷۹۴۴۱
کلینیک ترک دکتر جوادی

نحوه برخورد با فرد در حال ترک اعتیاد

آخرین تاریخ آپدیت: 1402/07/17
امتیاز به نوشته:
5/5

هیچ کدام از ما نمی‌دانیم که چطور باید با یک فرد مصرف کننده مواد اعتیادآور صحبت کنیم، در حالیکه نحوه برخورد با فرد معتاد یا در حال ترک بسیار حائز اهمیت است. هرچند ممکن است اشخاصی که با این افراد زندگی یا کار کرده‌اند، روش‌های موثری را برای ارتباط برقرار کردن با این آن‌ها کشف کنند، اما ارتباط برقرار کردن با افراد دچار بیماری اعتیاد به دلیل حالت گیجی و سردرگمی که اعتیاد در بیمار و اطرافیانش ایجاد می‌کند، همواره دشوار است. اگر شما نیز به تازگی از کشف اعتیاد یکی از عزیزانتان در بهت و ناباوری فرو رفته‌اید، مسلماً نحوه برخورد با فردی که در مقابل چشمانتان روز به روز بیشتر در گرداب اعتیاد فرو می‌رود، برایتان دشوار شده است.

چگونه می‌توانیم به فرد معتاد کمک کنیم؟

خوشبختانه امروزه روش‌های ارتباطی در مورد نحوه برخورد خانواده با فرد در حال ترک اعتیاد وجود دارد که نتیجه بهتری را از آنچه انتظار دارند، به دست می‌آورند. ارتباط برقرار کردن و همچنین نحوه برخورد با جوان معتاد می‌تواند بسیار دشوار باشد، به ویژه اگر مجبور شده باشید از اعتیاد نزدیکانتان حمایت کنید و رفتارهای ناخوشایند آن‌ها را تحمل کنید. بیماران دچار سوء مصرف مواد شرایط را با انکار مشکلشان و دروغ گفتن وخیم‌تر می‌کنند.

اگر روش تعاملی‌تان را با فرد مصرف کننده مواد مخدر تغییر بدهید، او متوجه می‌شود که هرچند برایتان اهمیت دارد و مراقبش هستید، اما از اعتیادش حمایت نمی‌کنید.

با بیماران معتاد همواره با مهربانی برخورد کنید

با رفتارتان به فرد دچار بیماری اعتیاد ثابت کنید که برایتان مهم است، همواره با مهربانی و دلسوزی با او برخورد کنید. رفتار مهربانانه رمز تعامل موفق با بیماران معتاد است. اعتیاد به چنان مایه بدنامی و داغ ننگی در جامعه تبدیل شده است که بیماران معتاد انتظار توهین، تحقیر و انتقاد از دیگران دارند. آنان ناخودآگاه توقع دارند که خانواده و دوستانشان آن‌ها را طرد کنند. شما از طریق پذیرش بیمار معتاد و برقراری ارتباط موثر با فرد درحال ترک اعتیاد می‌توانید خود را برای بخشش او آماده و به او انگیزه بدهید.

همانقدر که با بیمار معتاد حرف می‌زنید، برای شنیدن حرف‌هایش هم گوش شنوایی داشته باشید

اگر گوش شنوایی داشته باشید و صحبت‌های آن‌ها را بدون قضاوت و نقدشان گوش دهید، آن‌ها با اطمینان احساسات و تجربیات خود را با شما در میان می‌گذارند. حتی اگر با رفتار آن‌ها موافق نباشید، مسلماً گرایش آن‌ها به اعتیاد دلیلی داشته است. با روانشناس متخصص ترک اعتیاد صحبت کنید تا اطلاعات بیشتری درباره سریع‌ترین و بهترین روش ترک اعتیاد پیدا کنید. سعی کنید خودتان را به جای بیمار معتاد بگذارید و شرایط روحی آن‌ها را درک کنید.

 

ثابت قدم باشید

هنگام ارتباط با افراد دچار بیماری اعتیاد، حرف و عملتان باید یکی باشد. پیامتان را واضح منتقل کنید و پای حرفتان بایستید تا طرف مقابل دچار سوء تفاهم نشود و دقیقاً متوجه شود که چه انتظار یا خواسته‌ای از او دارید.

سعی کنید قابل پیش بینی باشید

رفتار و حرف‌های فرد دچار سوء مصرف مواد مخدر کاملاً غیرقابل پیش‌بینی است، اما اگر شما الگوی خوبی برایش باشید، ممکن است او هم تغییر کند. حرف‌ها و کارهایتان در اطراف بیماران معتاد باید قابل پیش‌بینی باشد، به خاطر بسپارید که اتفاق‌های غیرمنتظره استرس زیادی را به او تحمیل می‌کند و استرس زمینه را برای لغزش و مصرف مجدد مواد فراهم می‌سازد.

نگرانی یا عشق بی‌قید و شرطتان را نشان بدهید

به فرد در حال ترک اعتیاد بفهمانید که علیرغم تمام مشکلات و اعتیاد شدیدش هنوز دوستش دارید و به او اهمیت می‌دهید. اما اگر دیگر عشقی در قلبتان احساس نمی‌کنید یا ابراز محبت برایتان ممکن نیست، حداقل به او بفهمانید که در همه حال خیرش را می‌خواهید. البته منظور ما این نیست که با هر وضعیتی کنار بیایید و منفعلانه بسوزید و بسازید.

به او بفهمانید که با اعتیادش کنار نخواهید آمد و از تعیین حد و مرز برای او نمی‌ترسید. به قوانینی که خودتان وضع کرده‌اید، پایبند باشید و تنبیه‌های روانی برای رفتار اعتیادآورش در نظر بگیرید تا متوجه شود که تهدیدهایتان توخالی نیست.

از فرآیند تغییر حمایت کنید

درست است که انگیزه شما برای تغییر، بیشتر از انگیزه بیمار معتاد است، اما اگر بیمار معتاد ببیند که شما هم آماده‌اید تا نقاط ضعفتان را اصلاح کنید و تغییر کنید و متوجه مزایای مشاوره بشود، او نیز انگیزه بیشتری پیدا می‌کند. به روش‌های مختلفی مانند شرکت در جلسات مشاوره خانوادگی یا مشاوره زوجین به بیمار معتاد بفهمانید که آماده‌اید تا از او در راه تغییر و اصلاح خودش حمایت کنید.

همچنین بخوانید: نحوه برخورد با نوجوان معتاد

به میل آن‌ها عمل کنید

هرچند باید واضح و محکم به بیمار معتاد بفهمانید که رفتارهای اعتیادآوری مانند مصرف مواد در خانه را به هیچ وجه نمی‌توانید بپذیرید، در عین حال باید درباره روش‌های ایجاد این تغییرات مهم انعطاف‌پذیر باشید. از طریقی که بیمار دوست دارد به او کمک کنید و هرگز به او حکم نکنید که چه کاری را باید انجام دهد.

تا زمانی که تغییر رویه همان نتیجه مطلوب را به دست می‌دهد، ضرری ندارد که اجازه دهید بیمار راهبرد درمان اعتیاد را خودش انتخاب کند.

[phoneshortcode desc=”مشاورین ما آماده پاسخگویی به سوالات شما عزیزان هستند.” phone=”02122222241″ phone_text=”02122222241″][/phoneshortcode]

درباره روش های ترک اعتیاد و متخصصین ترک اطلاعات کسب کنید

بیماران غالباً از اعتیادشان خجالت می‌کشند و ترس از دستگیر شدن یکی از بزرگترین موانعی است که معتادان را از کمک گرفتن منصرف می‌کند. با یادگیری نحوه برخورد با فرد در حال ترک اعتیاد به او کمک کنید تا درباره بهترین و جدیدترین روش‌های ترک اعتیاد تحقیق کند. حتی اگر او کمکتان را رد کرد و پیشنهادتان را قبول نکرد، می‌توانید برای بهبود شرایط خودتان از دکتر متخصص ترک اعتیاد کمک بگیرید. وقتی او ببیند که روحیه و عملکردتان بهتر شده، متوجه می‌شود که تغییر غیرممکن نیست و تشویق می‌شود تا برای سم زدایی تدریجی مواد از بدنش اقدام کند.

حد و مرز مشخص کنید

اگر بیمار تمایلی به تغییر نداشت و احساس کردید که نمی‌توانید زندگی با یک فرد دچار بیماری اعتیاد را تحمل کنید، این موضوع را با ملایمت به او بفهمانید. در چنین شرایطی مشاوره ترک اعتیاد کلینیک دکتر جوادی می‌تواند به بهبود زندگی‌تان کمک کند. مادامی که بیمار متوجه نشود که رفتارش چقدر آزارتان می‌دهد، دلیلی برای تغییر ندارد.

1402/07/17

15 پاسخ به “نحوه برخورد با فرد در حال ترک اعتیاد”

  1. محمد گفت:

    سلام خدا قوت
    یه سوالی داشتم من ترامادول مصرف میکردم به مدت 6ماه
    دوز مصرفیم روزی یکی بود 200 بعد به پدرم فرستادم کمپ و ترک کردم و الان 64روزه ک از کمپ زدم بیرون و نه نیکوتین مصرف کردم و ن هیچ ماده مخدر یا کدئین یا استامینوفینی
    بعد از این همه مدت من هنوز شبا پاهام خیسه و درد داره چرا؟!
    محمد هستم 19ساله از اهواز

    • کلینیک دکتر جوادی گفت:

      سلام
      برای درمان و کنترل علائم ترک خود حتما باید توسط پزشک ترک اعتیاد ویزیت شوید.

    • مدیر سایت گفت:

      سلام
      مواردیکه به آن اشاره کردید از علائم قطع مصرف ترامادول است که با نظارت پزشک ترک اعتیاد می‌توانید آن را کنترل و درمان کنید.

  2. فیروزه موسوی گفت:

    سلام. کسی که 6ماهه به شیشه گرایش پیداکرده وقبلش چندین سال تریاک مصرف میکرده والان متوجه ضررات شیشه شده امابدلایلی نمیشه مستقیم باهاش صحبت کردمنتهاتمایل به ترک داره درمنزل چطورمیتونیم راهنماییش کنیم که شروع کنه ترک شیشه را؟چون به مرحله ی شک وتردیدوتوهم رسیده

    • کلینیک دکتر جوادی گفت:

      شما تشخیص داده‌اید که فرد مصرف کننده مشکلی دارد و رفتار اعتیاد آور او روی سایر قسمت های زندگی اش تأثیر گذاشته و می خواهید بدانید که چگونه اعتیاد به شیشه را ترک کند؟ پیشنهاد ما به شما دوست عزیز این است که با توجه به شرایط اعتیاد بیمار و تاثیر مخربی که شیشه بر روی مغز و اعصاب میگذارد بهتر است با روانپزشک ترک اعتیاد در اینباره صحبت کرده و بهترین روش را برای درمان قطعی اعتیاد انتخاب کنید.

  3. فاطمه صادقی گفت:

    سلام وقت بخیر .
    من پدرم مصرف هرویین داشتن (به مدت سه سال)و الان به مدت ۸ روز هست که رفتن کمپ و به مسئول کمپ گفتن ای کاش منو زود تر اورده بودن اینجا یه جورایی انگار خودش خسته شده بود و الان همسایه ما هم مصرف شیشه داره می ترسیم وقتی پدرم بیاد ببینه و خودش وسوسه بشه و باز دوباره لغزش کنه
    به نظر شما خوبه که ما خونمون رو جا به جا کنیم یانه ؟
    از پدر بزرگم و عمو و عمه هام که پرسیدیم گفتن خونتون رو جا به جا کنید(البته یکی از عمو هام که مصرف تریاک داره مخالف هست می گه آدم باید خودش اراده داشته باشه و وقتی بفهمه که شما خونه رو جا به جا کردین می گه که اختیاردار من شدن زن و بچه ام ) آیا کار ما صحیح هست و یا خیر ؟
    ممنون میشم راهنماییم کنید .

    • کلینیک دکتر جوادی گفت:

      سلام دوست عزیز
      ما در خصوص کمپ نظر خاصی مبنی بر تایید یا عدم تایید نداریم، ولی پدر شما اگر حین ترک روان درمانی بشوند امکان برگشت اعتیاد بسیار پایین می آید. درست است، اگر ایشان از عوامل وسوسه کننده دور باشند بهتر است، ولی هیچ تضمینی هم وجود ندارد که اگر شما منزل را جابه جا کنید، ایشان با دیدن یک دوست قدیمی که درگیر اعتیاد هستند مجدداً وسوسه نشوند.
      توصیه ما به شما:
      1- خانواده ایشان نیاز به مراجعه به مشاور و روانشناس دارد، زیرا بعد از برگشت ایشان به کانون خانواده، چگونگی برخورد با ایشان بسیار اهمیت دارد.
      2- مراقب باسید در کمپ از روش ترک یابویی یا استفاده جایگزین از مواد اعتیادآور دیگر مثل متادون استفاده نشود، چون خود اعتیادآور هستند.
      3- در حین ترک ایشان نیاز به روان درمانی دارند.
      جهت کسب اطلاعات بیشتر و یا مشاوره حضوری با شماره 41 22 22 22 – 021 تماس بگیرید.

      • بینام گفت:

        سلام
        من نامزدم تریاک میکشید به گفته ی خودش ماهی یه بار میکشید ولی گفت دو ماه به طور کامل میکشید و الان در حال ترک کردنه چطور کمکش کنم که به طور کامل ترک کنه باید چه رفتاری باهاش داشته باشم که تو این دوران دیگه سراغ مواد نره؟؟؟لطفا راهنماییم کنید

  4. اسی گفت:

    سلام..کسی ک دوماه پیش ترک تریاک داشته درکمپ…قبلا وسوسه اش کم بود الان چندروزه ک حالت افسردگی و وسواس سراغش اومده میشه راهنمایی کنید چیکارکنه..

    • کلینیک دکتر جوادی گفت:

      سلام دوست عزیز
      قطع مصرف مواد مخدر یا همان ترک یابویی که در کمپ‌ها به عنوان درمان استفاده می‌شود، درمان اعتیاد نیست و باید آسیب‌های ناشی از مصرف در فرد برطرف شود که آن هم مستلزم مراجعه به پزشک متخصص و روانشناس است.

  5. بینام گفت:

    با سلام. من اخیرا متوجه شدم که برادرم چیزی مصرف میکنه دقیق نمیدونم چی و حتی اخیرا مشروب هم استفاده کرده. به خانواده چیزی نگفتم چون نمیتونن کمک کنن و بیشتر چالش ایجاد میشه. خودم چطور میتونم از این مسئله مطمئن بشم و چطور میتونم به‌ش کمک کنم که سراغ این چیزها نره؟یکی دوبار ازش پرسیدم اما میگه اشتباه میکنی یا ناراحت میشه و جواب نمیده یا میگه به تو ربطی نداره. من برای اینکه بیشتر درگیر نشه باید چکار کنم؟ آیا مسقیم باهاش صحبت کنم و بگم من فهمیدم یا فقط بیشتر بهش محبت کنم و دبگه چیزی را عنوان نکنم؟

  6. سیمین سمنانی گفت:

    پسرم مدتی در کمپ بسر میبره الان خوب شده ولی میگه آمدم بیرون ممکنه که دوباره انجام میدم دست خودم نیست میشه راهنمایی کنید که چکار کنم بیارمش بیرون هم خاضر نبست پیش دکتر روانشناس بره

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سه × چهار =