در این مطلب قصد داریم تا نکاتی که برای مدیریت علائم ترک شیشه نیاز دارید را مطرح کنیم. مهم ترین این نکات پاسخ به پرسش برای ترک شیشه چه بخوریم است، بنابراین اگر برای درمان اعتیاد شیشه اراده کردهاید، خواندن این مطلب میتواند برای شما بسیار مفید باشد.
اگر فرصت کافی برای مطالعه مقاله ندارید، میتوانید با مشاهده ویدیو زیر اطلاعات کامل درباره تغذیه در زمان ترک شیشه را بدست آورید.
مواد غذایی مناسب برای ترک شیشه
شیشه اشتهای شما را کاهش میدهد و میتواند کاری بکند تا اصلا غذا نخورید! یکی از علائم ترک ماده محرک شیشه نیز بیاشتهایی است، علاوه بر این ممکن است در دوران ترک درگیر علائمی مانند بدخلقی، تحریک پذیری، فراموشی، بیقراری و افسردگی نیز بشوید. بنابراین استراحت کردن و داشتن یک رژیم غذایی خوب برای درمان ترک شیشه میتواند فرایند درمان را بهبود ببخشد. در این حالت بهترین کاری که میتوانید برای تقویت سیستم ایمنی خود انجام دهید، خوردن یک رژیم غذایی متعادل شامل غذاهای تازه و سالم مانند میوه، سبزیجات، لبنیات، گوشت بدون چربی، مرغ و ماهی و غلات سبوس دار و نان است. آنها سرشار از ویتامینها و سایر مواد مغذی بوده که برای حفظ سلامتی مهم هستند.
در زیر لیست غذاهای مغذی برای ترک شیشه آورده شده است:
- میوه و سبزیجات
با یک عدد میوه در روز یا چند شاخه از سبزیجات شروع کنید و به مرور آن را به دو عدد میوه و 2 و نیم کاسه سبزیجات پخته شده یا یک بشقاب سالاد برسانید. مصرف داروی گیاهی برای ترک شیشه نیز رواج دارد که میبایست زیر نظر پزشک صورت گیرد. - غذاهای غلات (غلات)
روز را با مقداری غلات و یا نان تست شروع کنید. این مواد به شما انرژی میدهند. - گوشت، مرغ، ماهی، تخم مرغ، عدس
این غذاها دارای بسیاری از مواد مغذی مهم برای حفظ سلامت شما هستند. تخم مرغ راهی کم هزینه برای اطمینان از دریافت پروتئین و سایر مواد مغذی است. - لبنیات
سعی کنید هر روز مقداری شیر، ماست یا پنیر بخورید. لبنیات میتواند به کاهش فشار خون و تامین کلسیم برای قوی نگه داشتن استخوان و دندانها کمک کند. - هیدراتاسیون کافی
هنگام استفاده از شیشه، افراد ممکن است دچار کم آبی شوند. برای جلوگیری از کم آبی به طور منظم جرعههای کوچک آب بنوشید، حدود 250 میلی لیتر در ساعت، یا اگر بسیار فعال هستید، 500 تا 600 میلی لیتر آب در ساعت بنوشید. - از کافئین خودداری کنید
سعی کنید از نوشیدنیهای حاوی کافئین و نوشیدنیهای انرژی زا پرهیز کنید، زیرا میتوانند فشار خون را افزایش دهند و خطر سکته مغزی و حمله قلبی را بالا ببرند. - از مصرف الکل پرهیز کنید
نوشیدن الکل باعث کمآبی بیشتر بدن میشود و این امر میتواند کم آبی بدن ناشی از ترک شیشه شما را تشدید کند. علاوه بر اینکه نوشیدن الکل در زمان ترک شیشه و بعد از آن میتواند منجر به عود شیشه و همچنین مسمومیت گردد.
علاوه بر موارد بالا سعی کنید مراقب بهداشت فردی خود باشید. دوش گرفتن و تعویض لباس را در دستور کار خود قرار دهید تا بتوانید وضعیت روحی و جسمیتان را بهتر نگه دارید. از آنجایی که شیشه میتواند دندانهایتان را خراب کند، به بهداشت شخصی دندان و مسواک زدن نیز توجه ویژهای داشته باشید. تمامی موارد مذکور در روحیه شما موثر بوده و میتواند تاثیر به سزایی در فرایند ترک شیشه داشته باشد. همچنین مصرف شیشه منجر به اختلالات خواب میشود که در فرایند ترک اعتیاد آن نیز شاهد این عارضه خواهیم بود. برای اینکه بتوانید بر علائم ترک شیشه غلبه کنید، باید خوب بخوابید، بنابراین استراحت کافی را نیز مدنظر داشته باشید.
ویتامینهای موثر برای ترک شیشه
یکی دیگر از عواملی که سبب حفظ سلامت فرد در زمان ترک شیشه میشود و میتواند بازگشت انرژی را به اندامها تضمین کند، مصرف درست و به موقع ویتامینها است. در پاسخ به سوال برای ترک شیشه چی بخوریم و چرا مصرف ویتامینها برای ترک شیشه مهم هستند باید گفت ویتامینها نقش مهمی در بهبود یافتن شما در جریان ترک شیشه دارند. این مواد مغذی به بازسازی سیستم عصبی، تقویت سیستم ایمنی بدن و کاهش استرس و اضطراب کمک زیادی میکنند. مصرف ویتامینهای طبیعی و شیمیایی زیر نظر متخصص تغذیه و یا کارشناس ترک اعتیاد سبب میشود علائم ناخوشایند ناشی از ترک شیشه تا حدود زیادی کاهش یابد. در زیر ویتامینهای مفید و خوراکیهایی که میتوانید از آنها استفاده کنید تا سریعتر سلامت خود را بازیابید را معرفی میکنیم و توصیه میکنیم مقاله ویتامینهای موثر برای ترک شیشه را که به صورت اختصاصی به معرفی کامل این ویتامینها و نحوه تاثیر گذاری آنها پرداخته مطالعه فرمایید:
- ویتامین B1 (تیامین)
این ویتامین به بهبود عملکرد سیستم عصبی شما کمک میکند و میتواند اضطراب را کاهش دهد. ویتامین ب۱ در نان کامل، برنج قهوهای، آجیل و دانهها وجود دارد. - ویتامین B6 (پیریدوکسین)
این ویتامین باعث تولید مواد شیمیایی مثل سروتونین و دوپامین در مغز میشود که به بهبود خلقوخو و کاهش احساس افسردگی کمک میکند. موز، اسفناج، مرغ، ماهی تن و سیبزمینی منابع این ویتامین هستند. - ویتامین B12 (کوبالامین)
ویتامین B12 به تقویت سیستم عصبی شما و افزایش سطح انرژی کمک میکند و در منابع غذایی مانند گوشت قرمز، تخممرغ، ماهی سالمون و لبنیات وجود دارد. - ویتامین C
ویتامین C یک آنتیاکسیدان قوی است که به بدن شما در دفع سموم و تقویت سیستم ایمنی کمک میکند. با مصرف پرتقال، لیمو، توتفرنگی، کیوی و فلفل دلمهای میتوانید این ویتامین را دریافت کنید.
بهترین دارو برای ترک شیشه
وقتی شما تصمیم به ترک شیشه میگیرید و مصرف آن را چه به صورت یکباره و یا به صورت تدریجی کاهش میدهید، نیاز به مصرف برخی از داروها برای شما وجود خواهد داشت. در مسیر ترک شیشه، داروهای مختلف صنعتی و شیمیایی وجود دارند که میتوانند به کاهش علائم ترک و بهبود وضعیت جسمی و روحی شما کمک بسزایی کنند. این داروها از سوی پزشک و متخصص ترک اعتیاد تجویز میشوند و هدفشان آسانسازی و سرعت بخشی به فرآیند درمان ترک شیشه و کاهش عوارض ناشی از آن است.
لطفا توجه داشته باشید که مصرف هر داروی شیمیایی باید تحت نظر پزشک انجام شود تا از عوارض جانبی و مشکلات احتمالی جلوگیری شود. هرگز خودسرانه دارو مصرف نکنید و برای دریافت بهترین راهنمایی، حتماً با پزشک یا مشاور درمان اعتیاد خود مشورت کنید. از جمله داروهای رایجی که برای ترک شیشه مورد تجویز پزشکان قرار میگیرد، موارد زیر است:
- بوپروپیون (Bupropion)
این دارو برای کاهش علائم افسردگی و درمان آن در این دوره تجویز میشود و معمولا با مصرف آن ولع فرد برای مصرف شیشه کاهش مییابد. بسیاری از افراد شاهد بهبود خلقوخوی خود پس از مصرف بوپروپیون بودهاند زیرا این دارو با تغییر در انتقالدهندههای عصبی مغز، علائم اضطراب و افسردگی را کاهش میدهد. - مودافینیل (Modafinil)
مودافینیل از سری داروهای محرکی است که به بهبود هوشیاری و تمرکز در افراد کمک میکند و برای کاهش خستگی و ضعف ناشی از ترک شیشه تجویز میشود. این دارو برای کاهش میل و ولع فرد برای مصرف دوباره شیشه کمک زیادی میکند. - نالتروکسان (Naltrexone)
نالتروکسان را متخصصان برای درمان اعتیاد به الکل و مواد مخدر تجویز میکنند اما در برخی موارد این دارو برای ترک شیشه نیز تجویز میشود. این دارو به کاهش اثرات لذتبخش ناشی از مصرف مواد محرک کمک میکند و احتمال بازگشت به مصرف را کاهش میدهد.
دارو گیاهی موثر در ترک شیشه
در کنار دارو درمانی برای کاهش عوارض ترک شیشه، برخی از مواقع کارشناس ترک اعتیاد مصرف داروهای گیاهی امن و مفید را نیز به فرد توصیه میکند. داروهای گیاهی باعث کاهش علائم ترک شیشه شده و وضعیت جسمی و روحی فرد را بهبود میبخشند. این داروها با وجود این که طبیعی هستند اما باید مصرف آنها با مشاوره پزشک صورت گیرد تا از بروز عوارض ناخواسته مصرف جلوگیری شود. از جمله مهمترین و موثرترین داروهای گیاهی ترک شیشه، موارد زیر است:
- سنبلالطیب
سنبل طیب به دلیل داشتن خواص آرامبخش سبب کاهش اضطراب، استرس و بهبود خواب در دوران ترک شیشه میشود. - زنجبیل
زنجبیل یک آنتیاکسیدان قوی است که التهاب را برطرف کرده و سبب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود و به رفع حالت تهوع و مشکلات گوارشی ناشی از ترک شیشه کمک میکند. - زردچوبه
زردچوبه خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی دارد که سبب بهبود سلامت کلی بدن و تقویت سیستم ایمنی میشود. - بابونه
بابونه یک آرامبخش طبیعی است که میتواند به کاهش اضطراب، بهبود خواب و کاهش تنشهای عصبی در افراد در حال ترک شیشه کمک کند.
در این مطلب به پرسش برای ترک شیشه چه بخوریم پاسخ دادیم. حالا میدانیم که خوردن یک سری مواد غذایی برای ترک شیشه و همچنین داشتن استراحت کافی چقدر در فرایند درمان اعتیاد به این ماده موثر است. اما باید توجه داشته باشید که برای درمان اعتیاد به شیشه بصورت ایمن و راحت، لازم است تا کمک حرفهای دریافت کنید. در این راستا میتوانید با متخصصین کلینیک دکتر جوادی تماس بگیرید. زیرا متخصصین ما با دانش روز دنیا و همچنین تنظیم برنامه درمانی منحصر برای هر فرد و ارائه خدمات رفاهی و هتلینگ به ترک شیشه شما کمک شایانی میکنند. کافیست همین حالا اراده کنید و با ما تماس بگیرید تا از خدمات درمانی مان برخوردار شوید.
سوالات متداول درباره تغذیه مناسب در زمان ترک شیشه
- برای ترک اعتیاد شیشه چه مواد غذایی را مصرف نکنیم؟
مصرف برخی از مواد غذایی مثل غذاهای سرخ شده و فست فود، آبنبات یا به طور کلی هرگونه غذای شیرین، نوشیدنی های شیرین مانند نوشابه های رژیمی، نوشیدنی های انرژی زا، نوشابه های گازدار و خوراکی و نوشیدنی هایی که دارای کافئین هستند، مانند چایی، کاکائو و قهوه باعث افزایش تاثیرات خماری بر روی شما و همچنین آهسته کردن در روند بهبود شما می شوند. - بعد از ترک شیشه چه بخوریم؟
برنامه غذایی سرشار از پروتئین مانند گوشت و مرغ برای تقویت سلامتی جسم، ویتامینهای طبیعی مانند میوهها و همچنین داروهای تقویتی، غلات جهت سیری طولانی مدت، سبزیجات برای رساندن فیبر کافی به بدن و … باید در زندگی مددجو وجود داشته باشد تا روند درمانی را تکمیل نماید. - برای ترک شیشه چه قرصی بخوریم؟
تشخیص و تجویز قرص برای ترک شیشه تنها به دست پزشک متخصص باید انجام شود زیرا او با توجه به شرایط جسمی و روانی هر فرد از جمله میزان آسیبهای روحی، وزن، سن، دوز مصرف، مدت زمان استفاده و … داروها را تجویز میکند.
1403/08/26